Za sve “filmske sladokusce” leto u Beogradu pretvorilo se u pravi filmski užitak pod vedrim nebom i zvezdama u trenutno jedinom i najbezbednijem Drive in bioskopu na Adi Ciganliji. Uz kultne domaće filmove, evropske klasike, nezavisne, kao i filmove produkcije novijeg datuma, filmofili, ali i obični radoznalci, svake sedmice od četvrtka do nedelje sami, u društvu ili pak porodično stvaraju svoje uspomene na filmsko doba kada se Holivud na trenutak preselio u Beograd.

Biseri domaće kinematografske riznice na Adi sijaju petkom, a 14. avgusta u 21h podsetićemo se komedije iz 1998. godine – “Tri palme za dve bitange i ribicu“.

Na spomen nezaboravne “domaćice” prva asocijacija su autentične uloge Dubravke Mijatović (Nadica ) i Srđana Todorovića (Lane), ali projekcija na otvorenom u petak podsetiće gledaoce i na izvanredne filmske role Mirjane Karanović u ulozi direktorke, Milorada Mandića Mande kao Terze, Gorana Radakovića koji je u filmu tumačio Momu, Gorice Popović u filmu ovoga puta u ulozi tetke, Marka Janketića u komediji poznatog kao Mali i drugih.

Foto: Kombank dvorana

Radnja filma, smeštena u 1993. godinu sa svim pratećim pojavama – hiperinflacijom i sveopštim srozavanjem, grana se u mnoštvo sitnih epizoda, od kojih svaka oslikava duh tog vremena kroz koje su žitelji Srbije prolazili od zla na gore. Milan spava na splavu svog drugara, slikara Terze, i njegove slike prodaje novopečenoj eliti. Moma je njegov drugi prijatelj, čuvar trezora u privatnoj banci „Futura”, koju drži poslovna „srpska majka”. Preko puta banke, Nadica zarađuje za život uzdisanjem preko vruće telefonske linije. Dva drugara i njihova ljubimica smišljaju lukav plan kako da opljačkaju pljačkašicu i dočepaju se zabačenog ostrva sa divnom klimom i palmama.

“Božiji grad”

Ovaj četvrtak je rezervisan za brazilski film, te će publika imati priliku da 13. avgusta uživa u krimi- drami iz 2002.godine “Božiji grad” u originalu “Cidade de Deus” reditelja Katje Lund i Fernanda Meirelesa, nominovanog za Oskara u više kategorija 2004. godine i dobitnika britanske BIFA nagrade za najbolji strani, nezavisni film 2003. godine.

U pitanju je  adaptacija istoimenog romana Paula Linsa, a knjiga i roman bazirani na istinitim događajima. Interesantno je da kao moto filma važi krilatica “Bori se i nikad nećeš pobediti. Beži i nikad nećeš pobeći”, a većina glumaca pojavljuje se prvi put na filmu. To su kako se navodi, stanovnici favela, među kojima je i istoimena favela u Rio De Žaneiru “Božiji grad”.  Film otkriva mračnu stranu brazilskog uličnog života sa strasnom i eksplozivnom energijom.

Grdana i Aladin za vikend

Vikend  je već tradicionalno rezervisan za filmska ostvarenja novije produkcije, te će se u subotu 15. avgusta na repertoaru naći naučno – fantastična avantura iz 2019. godine “Grdana – gospodarica zla”,  dok će nedelja 16. avgust biti rezervisana za titlovanu verziju “Aladina” Gaja Ričija , avanturu koja  je obeležila 2019. godinu “Dizni kraljevstva.”

Podsetimo, bioskop na otvorenom je  počeo sa naplatom karata za filmske projekcije, a dani rezervisani za film su četvrtak, petak, subota i nedelja.

Foto: Kombank dvorana


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.