Tribina: “Bernat Klajn, kra(l)j jugoslovenske mode” održaće se 9. februara u 19h u Domu omladine Beograda.

Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograda nastavljaju u 2021. tribinski program novim ciklusom predavanja i tribina pod nazivom “Jugoslavija danas: Zamišljena budućnost i (ne)ostvarena prošlost”.

Novi ciklus biće otvoren pričom o modi i Bernatu Klajnu, srpsko-škotskom tekstilnom i modnom dizajneru.

Bernat Klajn, Reklamna kampanja za vunu, c. 1960, Internet izvori

Rođen 6. novembra 1922. godine u Senti, Bernat Klajn danas je opšte mesto istorije zapadne mode, smatran ocem škotske tekstilne i modne industrije. Uprkos ovakvom pozicioniranju Klajna u kanon istorije zapadne mode, jugoslovenska i srpska istorija mode još uvek nisu prepoznale dizajnera kao relevantnog za interpretaciju, promociju i muzealizaciju domaćeg modnog nasleđa ili njegovu komunikaciju i kontekstualizaciju u okviru zapadne, prevashodno francuske i britanske mode druge polovine 20. veka.

Iako se Aleksandar Joksimović kanonizuje kao sinonim za jugoslovensku i srpsku modu, Bernat Klajn je, uprkos svom „zapadnom“ opusu, na izvestan način komunicirao i sa jugoslovenskim modnim kodom. Vodeći se tezom istoričarke mode Amande Halaj da „moda nije izolovano ostrvo, već odgovor“ predavanje „Bernat Klajn, kra(l)j jugoslovenske mode“ istoričara mode i kustosa mode Stefana Žarića nastoji da restruktuira kanon jugoslovenske i srpske mode, pozicionirajući Klajna u isti.

Kao ekskluzivitet, Stefan će domaćoj publici predstaviti i jednu od modnih kreacija Bernata Klajna iz lične kolekcije, što ujedno predstavlja i prvu prezentaciju Klajnovog dizajna u Srbiji.

Bernat Klajn, Reklamna kampanja za moher i vunu, c. 1960, Internet izvori

Stefan Žarić je kustos mode u Artis Centru i gostujući istoričar mode u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Aktivno se bavi istorijom mode i njenom muzeologijom, o čemu svedoče nagrade i stipendije Vlade SAD, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, britanske Asocijacije istoričara mode, IKOM-ovog Komiteta za kostim, Geti fondacije, te angažmani na konferencijama, izložbama i muzejima mode širom zemlje i sveta. Autor je prve studije o muzeologiji mode u Srbiji te knjige posvećene Mileni Pavlović Barili kao modnoj ilustratorki, a trenutno pohađa doktorske studije engleske književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu, gde se bavi odnosom engleske književnosti i mode.

Foto: Bernat Klajn, Reklamna kampanja za vunu, c. 1960, Internet izvori


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
0
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
0
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
0
korisno
okej okej
0
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
0
Predivno
Super Super
0
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.