Da li u 21. veku još uvek postoji tabu? Koje su granice koje se ne prevazilaze? Od čega ljudi zaziru? Koji je ideološki i religiozni smisao tabua? Šta znači agresija prema onima koji otvaraju tabu teme? Na kakve načine danas operiše cenzura i ko su ti koji u aktuelno vreme zapravo deluju subverzivno?

Ovo su pitanja na koje će do odgovora pokušati da dođu Nina Krajnik, doktorka filozofije i pionirka lakanovske psihoanalize na prostoru Balkana i Želimir Žilnik, jedan najvažnijih srpskih nezavisnih reditelja, scenarista i autor Crnog talasa, na tribini “Da li danas postoji tabu?” koja će se održati 8. aprila u Domu omladine Beograda s početkom u 19 časova.

Želimir Žilnik će u video razgovoru sa Ninom Krajnik govoriti o tome šta u filmu znači otvarati političke tabu teme, kako se součavati sa političkom cenzurom i kako putem umetnosti obuhvatiti ivice društva i priče subjekta koje žive na granici.

Predavanje će po inspiraciji na kultno psihoanalitičko delo Sigmunda Frojda ”Totem i tabu” otvoriti pitanje šta u današnjom svetu, koji se kreće između fantazme svemogućnosti ”anything goes” i inhibicije ”nothing is possible”, znači nalaziti na mesto tabua. Šta znači živeti u kulturi koja živi tenziju između slobode i represije? I zašto je susret sa vlastitim nesvesnim zapravo još uvek najveći tabu?

Foto: Canva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
11
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.