Tribina: “Godina (filmskog) gneva i prevrata: Srpski film i protiv korone” održaće se 4. decembra u 17h u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u okviru ciklusa tribina 12 gnevnih filmova.

Govore: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Poslednja, osma tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ u ovoj godini biće posvećena rekapitulaciji filmske 2020. i najavi 2021. godine:  srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim tokom godine koja se bliži kraju, kao i o filmovima koji su već snimljeni i čije nas premijere (najverovatnije) očekuju tokom 2021.

Bajić i Janković će pričati o srpskim filmovima iz 2020. godine, a sa posebnim osvrtom na ostvarenja koja su premijerno prikazana i nagrađena na svetskim filmskim festivalima A kategorije – „Otac“ Srdana Golubovića (Berlin) i „Oaza“ Ivana Ikića (Vencija).

Takođe biće reč o dokumentarno-igranom hibridu „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđević, premijerno prikazanom na FEST-u, kako i o filmovima koji se nedavno ušli u bioskopskoj distribuciji: „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Ime naroda“ Darka Bajića i „Jedini izlaz“ Darka Nikolića.

Naravno, to nije sve. Pored rekapitulacije, na tribini će biti reči i o srpskim filmovima koji su već snimljeni ili se trenutno snimaju, i čije nas premijere očekuju tokom 2021. godine. Janković i Bajić će tako predstaviti najnovije režije Slobodana Šijana („Budi Bog s nama“), Srđana Dragojevića („Nebesa“), Raše Andrića („Leto kada sam naučila da letim“), Milutina Petrovića („Nečista krv“), Dušana Kovačevića („Nije loše biti čovek“), Dušana Milića („Mrak“), Olega Novkovića („Živ čovek“), Gage Antonijevića („Dara iz Jasenovca“)…

Naravno, biće priče i o filmovima autora koji će tokom sledeće godine predstaviti svoju prvu ili drugu dugometražnu režiju („Strahinja“ Stefana Arsenijevića, „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Kelti“ Milice Tomović…), kao i o novim srpskim filmovima čije bi snimanje trebalo da počne početkom 2021.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.