Tribina pod nazivom “‘Klan’ i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija” održaće se u petak, 5. februar u 20 časova u Domu omladine Beograda u okviru ciklusa tribina Gnevni filmovi.

Učestvuju: Boban Skrelić, reditelj i scenarista i Aleksandar Dimitrijević, glumac

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Kriminalističke serije domaće proizvodnje su do pre nekoliko godina bila prava retkost, a danas su sve popularnije i sve zastupljenije u ponudama ovdašnjih televizija.

Poslednjih godina ovaj žanr je doživeo pravi procvat u Srbiji. Trend je započela serija “Ubice mog oca” (2016), a nakon nje su usledile: “Senke nad Balkanom” (2017), “Pet” (2018), “Državni službenik” (2019), “Grupa” (2019), “Tajkun” (2020), “Močvara” (2020), “12 reči” (2020), “Klan” (2020)…

Uskoro nas očekuje još srpskih serija ovog žanra – pored pete sezone “Ubica mog oca”, na male ekrane bi tokom 2021. trebalo da stignu i prve sezone kriminalističkih serija “Kljun”, “Crna svadba”, “Beležnica”, “Kalkanski krugovi” i “Jedini izlaz”.

U fokusu tribine “‘Klan’ i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija” je “Klan”, serija snimljena po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, poznatog po filmovima “Do koske” i “Top je bio vreo”.

“Klan” pruža dubinski uvid u samo srce kriminalnih organizacija i njihovih mnogobrojnih poslova, a ključne uloge su poverene Aleksandru Dimitrijeviću i Nedimu Neziroviću.

Priča serije prati uzdizanje dva sitna kriminalca u svetu srpskog podzemlja – glavni likovi, Šok i Paša, spremni su na rizik i tako započinju svoju kriminalnu karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina… Samo, po koju cenu? Nakon uspeha prvih deset deset epizoda, najavljeno je snimanje nove sezone, a o čemu će na tribini takođe biti reči.

Foto: DOB


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.