Tribina “Moj jutarnji smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu” biće održana 9. oktobra u 20h u Domu omladine Beograda.

Tribina će u svom fokusu imati voljeni i nagrađivani dugometražni igrani debi scenariste, reditelja i montažera Marka Đorđevića.

Pobednik Festivala autorskog filma, po mnogima najbolji domaći film u protekloj godini, “Moj jutarnji smeh” je priča o Dejanu (glumi ga Filip Đurić) koji, iako se bliži tridesetoj, i još uvek živi sa roditeljima. Posle posete vidovnjaku (Nebojša Glogovac) u njegov život ulazi koleginica sa posla (Ivana Vuković). Prvi put Dejan ima šansu da nešto promeni i počne da živi svoj život.

Učestvuju: Marko Đorđević, scenarista, reditelj, montažer; Filip Đurić, glumac; Ivana Vuković, glumica i Miloš Pušić, producent.

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je u jednom od svojih intervjua rekao da ovaj film govori o generaciji koja, previše čuvana od strane svojih roditelja, konačno preuzima odgovornost nad sopstvenim životom. Kada su roditelji, koji su pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, izgubili dostojanstvo i snagu, kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.


Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom “12 gnevnih filmova”. 

Ciklus od osam tribina je prvenstveno usredsređen na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora.

Ovaj ciklus tribina predstavlja svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno je, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, svedočanstvo vremena u kome živimo.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
26
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
16
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
13
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
33
Predivno
Super Super
16
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.