Tribina “Moj jutarnji smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu” biće održana 9. oktobra u 20h u Domu omladine Beograda.

Tribina će u svom fokusu imati voljeni i nagrađivani dugometražni igrani debi scenariste, reditelja i montažera Marka Đorđevića.

Pobednik Festivala autorskog filma, po mnogima najbolji domaći film u protekloj godini, “Moj jutarnji smeh” je priča o Dejanu (glumi ga Filip Đurić) koji, iako se bliži tridesetoj, i još uvek živi sa roditeljima. Posle posete vidovnjaku (Nebojša Glogovac) u njegov život ulazi koleginica sa posla (Ivana Vuković). Prvi put Dejan ima šansu da nešto promeni i počne da živi svoj život.

Učestvuju: Marko Đorđević, scenarista, reditelj, montažer; Filip Đurić, glumac; Ivana Vuković, glumica i Miloš Pušić, producent.

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je u jednom od svojih intervjua rekao da ovaj film govori o generaciji koja, previše čuvana od strane svojih roditelja, konačno preuzima odgovornost nad sopstvenim životom. Kada su roditelji, koji su pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, izgubili dostojanstvo i snagu, kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.


Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom “12 gnevnih filmova”. 

Ciklus od osam tribina je prvenstveno usredsređen na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora.

Ovaj ciklus tribina predstavlja svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno je, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, svedočanstvo vremena u kome živimo.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.