Na predstojećoj 23. Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu 2022. godine našu zemlju će predstavljati projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima čiji je nosilac Ivan Mangov.

Nakon sprovedenog javnog konkursa za predstavljanje Republike Srbije na međunarodnoj izložbi „XXIII Triennale Milano International Exhibition Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ imenovana komesarka i Stručni savet doneli su jednoglasnu odluku o predstavniku Republike Srbije uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa. Srbija će prvi put imati predstavnike na ovoj izuzetno velikoj i važnoj umetničkoj  manifestaciji.

Prema mišljenju Komisije predloženi projekat „Infinity of Ѕtructure” u potpunosti je odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevaju umetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničke ideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje, mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom.

Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.

Komisija je pregledala ukupno 36 predloga, od kojih su u najuži izbor ušla tri projekta. Komisija je radila u sastavu, imenovana Komesarka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Stručni savet čiji su članovi dr um. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kao predsednik Saveta, i msr Nataša Radojević, istoričarka umetnosti, umetnička direktorka „Drina galerije“ u Beogradu; msr Marija Radisavčević, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku; dr um. Anđela Mujčić, umetnica, docentkinja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Univerzita u Prištini; dr um. Dejan Vračarević, saradnik u Muzeju nauke i tehnike, predavač na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd; mr um. Jovanka Stanojević, umetnica, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Osnovano 1923. godine, Trijenale Milano je vodeća kulturna institucija koja „prenosi složenost savremenog sveta“ kroz dizajn, arhitekturu i vizuelnu, scensku i performans. Naredna ,23. Međunarodna izložba, „Unknown Unknowns“, biće otvorena u maju 2022. godine.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.