Američka filmska akademija objavila je spisak nominacija za Oskara, a nagrade će biti dodeljene 25. aprila, piše N1.

“Mank” vodi sa najviše nominacija – čak deset, a prvi put u istoriji dve žene nominovane su iste godine u kategoriji najboljeg reditelja.

Film “Mank” nominovan je i u kategorijama za najbolji film i najboljeg glavnog glumca. Sledi ostvarenje “The Father” sa sedam nominacija.

Prvi put u istoriji dve žene, Emerald Fenel i Kloi Džao, našle u trci za nagradu u kategoriji “najbolji reditelj” u istoj godini. Pored njih dve, u toj kategoriji su još Dejvid Finčer, Tomas Vinterberg i Li Ajzak Čang.

Za najbolji film nominovani su “The Father”, “Minari”, “Nomadland”, “Mank”, “Promising Young Woman”, “Judas And The Black Messiah”, “Sound of Metal” i “Trial of the Chicago 7”.


Zlatni globus: Četiri nagrade za “Krunu”, najbolja drama “Nomadland”

“Nomadland” najbolji film u 2020. godini po oceni američkih kritičara


Za najbolji originalni scenario nominovani su “Judas And The Black Messiah”, “Minari”, “Promising Young Woman”, “Sound of Metal” i “The Trial of the Chicago 7”.

Za najbolju mušku ulogu nominovani s Geri Oldman, Entoni Hopkins, Stiven Juen, Riz Ahmed i posthumno Čedvik Bosman. U trci za najbolju žensku ulogu našle su se glumice Keri Maligan, Frensis Mekdormand, Vajola Dejvis, Andra Dej i Vanesa Kirbi.

Nominovani za najbolju mušku epizodnu ulogu su Danijel Kaluja, Saša Baron Koen, Lesli Odom Džunior, Pol Raci i Lejkit Stajnfild, a žensku Marija Bakalova, Glen Klouz, Amanda Sejfrid, Olivija Kolman i Ju-jang Jun.

Na kraju, film rediteljke Jasmile Žbanić “Quo vadis Aida” nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolji strani film. U trci za najbolji strani film su i “Another Round”, “Better Days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skins”, saopštila je Američka akademija za filmsku umetnost.

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.