Počasno Srce Sarajeva će ove godine u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biti uručeno švedskom reditelju Rubenu Östlundu. Njegov najnoviji film “Trougao tuge”, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, otvoriće 28. Sarajevo Film Festival.

Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. avgusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, pre projekcije filma “Trougao tuge”.

“Trougao tuge” za koji Östlund potpisuje i scenario, koprodukcija je Švedske, Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Östlund je bio predsednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

“Trougao tuge” je satira koja razotkriva uloge i klase. Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprekorno. Loše vreme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ruben Östlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, “Mongoloid s gitarom”, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, “Nesvesno”, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Kanu.

Zlatnog medveda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom “Incident kod banke”. Östlundov treći igrani film, “Igra”, premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Kanu gde je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, “Turista”, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Kanu, gde je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar.

Östlundov peti igrani film, “Kvadrat”, osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Kanu i nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Film “Trougao tuge” će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

Foto: SFF promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.