Film „Tupamarosi: Urbana gerila“ bavi se problemom koji decenijama muči  Južnu Ameriku – uličnim kartelima koji često postaju jači od države i njena najveća opasnost.

Beogradska publika imala je prilike da pogleda ovaj filma na novom festivalu dokumentarnog filma ДОК #1 koji se održava od 31. januara do 3. februara. 

Film je iz 2019. godine, a režirao ga je Martin Marković. Kao zemlje porekla navode se SAD, Meksiko i Venecuela.  

Radnja filma koncentrisana u Venecueli i prati sedam godina života Alberta „Čina“ Karijasa.

Čino je vođa Tupamarosa,  bande koja je, zbog sprege kriminala i policije, rešila da zavede red na ulicama Venecuele. Postali su poznati po surovim likvidacijama onih koji bi na njihovoj teritoriji dilovali narkotike. Policija nije zalazila na njihove posede. Policajce su smatrali korumpiranim slugama režima  i često ih ubijali.

Međutim, i oni su se upustili u politiku u jednom trenutku. Podržali su kandidaturu Uga Čaveza, koji je te godine pobedio na izborima. 

Za vreme njegove vladavine, Albert je odstupio od svojih uverenja i postao zadužen za bezbednost svoje zemlje. Iz politike nije izašao do kraja zivota.

https://vimeo.com/299180461

Iako se ne mogu osporiti dobra dela učinjena prema siromašnima zbog zalaženja u politiku, postavlja se pitanje da li su dobročinstva  i odstranjivaje droge sa ulica bila jedini interes ove organizacije. Ili su želeli postići monopol uklanjanjem ostalih surovim ubistvima koja su im služila za podizanje reputacije i prikaz moći u kriminalnom svetu?

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: dokfest.rs/Promo

 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.