Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić otvoren je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” iz Beograda.

“Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce”, rekao je Miroslav Lukić na otvaranju Legata.

U prisustvu petoro gostiju, u skladu sa merama Kriznog štaba, legat je svečano otvoren na godišnjicu rođenja slavne glumice, saopšteno je iz ovog udruženja.

Na otvaranju glumičin suprug Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić. istakao je kako je to “veliki dan, jer na otvaranju legata rade već mesecim” i dodao da će zbog trenutne situacije, posetioci morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine.

U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u “Adligatu”, udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa, kazao je Lukić.

Iako Fondacije Ružica Sokić tradicionalno na rođendan dramske umetnice dodeljuje godišnju nagradu “Ružica Sokić” mladoj talentovanoj glumici za zapažena ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni, koju su do sada dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković, ovoga puta zbog pandemije i nametnutih ograničenja priznanje nije dodeljeno. Uumesto toga, kako je naglasio Lukić, skromno ali svečano obeležava se formiranje legata u “Adligatu”.

“U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista ‘Pravda'”, pojasnio je Viktor Lazić, predsednik “Adligata”.

On je dodao da će Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, i važna nadogradnja “Adligatove Pozorišne zbirke”.

Ružica Sokić (1934-2013) tokom karijere odigrala je više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 u TV dramama, 57 u TV serijama, 199 rola na radiju i 51 na filmu. Zanimljivo je da je pozorišne uloge ostvarivala u 21 tetaru. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti “Braća Karić” (1996-2000).

Dobitnica je velikog broja nagrada. Laureta je dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrada: “Žanka Stokić”, “Dobričin prsten”, “Zlatni ćuran”, “Joakim Vujić”, “Pavle Vuisić”, “Sterijine nagrade”, koje se sada mogu videti u “Adligatu”. Objavila je 2010. godine knjigu sećanja “Strast za letenjem”.

O Ružici Sokić kao plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, a sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju.

Foto: Promo / Adligat


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
0
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
0
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
0
Zanimljivo
korisno korisno
0
korisno
okej okej
0
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
0
Predivno
Super Super
0
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.