Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić otvoren je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” iz Beograda.

“Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce”, rekao je Miroslav Lukić na otvaranju Legata.

U prisustvu petoro gostiju, u skladu sa merama Kriznog štaba, legat je svečano otvoren na godišnjicu rođenja slavne glumice, saopšteno je iz ovog udruženja.

Na otvaranju glumičin suprug Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić. istakao je kako je to “veliki dan, jer na otvaranju legata rade već mesecim” i dodao da će zbog trenutne situacije, posetioci morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine.

U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u “Adligatu”, udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa, kazao je Lukić.

Iako Fondacije Ružica Sokić tradicionalno na rođendan dramske umetnice dodeljuje godišnju nagradu “Ružica Sokić” mladoj talentovanoj glumici za zapažena ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni, koju su do sada dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković, ovoga puta zbog pandemije i nametnutih ograničenja priznanje nije dodeljeno. Uumesto toga, kako je naglasio Lukić, skromno ali svečano obeležava se formiranje legata u “Adligatu”.

“U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista ‘Pravda'”, pojasnio je Viktor Lazić, predsednik “Adligata”.

On je dodao da će Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, i važna nadogradnja “Adligatove Pozorišne zbirke”.

Ružica Sokić (1934-2013) tokom karijere odigrala je više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 u TV dramama, 57 u TV serijama, 199 rola na radiju i 51 na filmu. Zanimljivo je da je pozorišne uloge ostvarivala u 21 tetaru. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti “Braća Karić” (1996-2000).

Dobitnica je velikog broja nagrada. Laureta je dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrada: “Žanka Stokić”, “Dobričin prsten”, “Zlatni ćuran”, “Joakim Vujić”, “Pavle Vuisić”, “Sterijine nagrade”, koje se sada mogu videti u “Adligatu”. Objavila je 2010. godine knjigu sećanja “Strast za letenjem”.

O Ružici Sokić kao plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, a sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju.

Foto: Promo / Adligat


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
34
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.