Istaknuta vizuelna umetnica, Željka Mićanović Miljković, u četvrtak, 19. novembra 2020. otvara izložbu pod nazivom “U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost”, u Galeriji 73 na Banovom Brdu.

U svom umetničkom radu Željka se godinama bavi gradovima, jer je spletom životnih okolnosti živela u mnogim evropskim gradovima: Tuzla, Beograd,Maćerata, Rim, Atina, Istambul, Ankara i Cirih. 

Ova izložba, može se reći, na neki način objedinjuje njen dosadašnji rad.

Željkin rad kao umetničko delo scenskog dizajna predstavljen je kroz slojevitu, kompleksnu i svakako višeznačnu scenografiju.

“Ognjište” označava njen centralni na kome se nalazi osam velikih tanjira koji prikazuju osam gradova.

Svestrana i pre svega radoznala, radeći na ovom izuzetno složenom radu, Željka se koristila različitim medijima: crtež, grafika, porcelan, video art, a svaki pojedinačni rad rađen je kombinovanim tehnikama.

Video rad prati diptih, dve umetničke knjige sa temom “Skupljači mjesečine”, inspirisane pričom Branka Ćopića kao i delom “Magla i mesečina” Meše Selimovića. 

Maslačci, bulke, galebovi, vilini konjici provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, “djetinjstvo” i lakoću postojanja. S druge strane, jedan od važnih elemenata u Željkinoj priči je prozor, koji na Željkinoj sceni igra vrlo važnu ulogu i zauzima vrlo važno mesto.

Ovom izložbom Mićanović Miljković, predstavlja svoj doktorski rad.

Izložba će trajati do 1. decembra 2020.  

Foto: Željka Mićanović Miljković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.