Kada kažete Pariz odmah pomislite na ljubav, modu, zabavu i La Vie Parisiénne, ili toliko željeni pariski život, čiju bi atmosferu svako od nas želeo bar malo da oseti.

Upravo nam u Beograd početkom oktobra stiže PARISKI ŽIVOT – nova muzička poslastica, opereta Žaka Ofenbaha, koju priprema već dokazana autorska ekipa kada je muzički žanr u pitanju: Robert Bošković, radi režiju i adaptaciju, Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Duška Nešić. Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin. Dizajner svetla je Srđan Jovanović, dizajner zvuka Dušan Arsikin, autor lutaka je Dražen Matijašević, dok su ostali saradnici i asistenti: Isidora Goncić i Anja Orelj (režija), Nina Kuzmić (scenografija), Anđela Bajagić (kostimi), Jovana Ikonić (scenski pokret).

Priča se vrti oko dva pariska bonivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u ovoj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac. Ko je na kraju pobednik ljubavnog pohoda imaće prilike da vidi publika Opere i teatra Madlenianum već 1. oktobra, kada je zakazana premijera, tj. 8. oktobra kada je prva repriza.

Ljubitelji mjuzikla, operete, dobrog i iskrenog humora i raskošne scenografije i kostimografije imaće priliku da uživaju u opereti PARISKI ŽIVOT kompozitora Žaka Ofenbaha (Jacques Offenbach), koja je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu. Libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy. Zbog zahtevne savremene publike reditelj je sa dramaturgom operetu sveo na tri čina i trajanje od dva sata i 10 minuta, pri tome je ubacio i nadaleko čuveni Kan kan Ž. Ofenbaha iz njegove opere Orfej u podzemlju, po kome su mnogi francuski klubovi postali poznati.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave koju predvode: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković i Žarko Stepanov. U ovoj ljubavnoj vrtešci zdušno im pomažu: Vesna Đurković, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin. Muzičke pripreme pored Vesne Šouc, kao korepetitori prate Dragana Anđelić Bunjac i Barbara Kajin. Orkestar Opere i teatra Madlenianum predvodi koncert majstor Vesna Janssens. Brojni horski i plesni ansambl ovog složenog muzičkog komada je, kao i solisti, morao da prođe nekoliko krugova audicija da bi se izborili za učešće u ovom projektu.

Probe su već uveliko u toku, deo scenografije i kostima su u pripremi. Reditelj Roberto Bošković je rekao da je najzahtevnije u pripremi ove operete pored kreativnog dela, pripreme scenografije, kostima i režijske ideje, bilo napraviti stvarno dobar glumački ansambl.

“Mene su učili, kao glumca i reditelja, da ako imaš dobru podelu to je dobrih 30 posto predstave. Madlenianum je jedno od retkih pozorišta koje na takav način angažuje glumce, a za ovaj projekat se prijavilo skoro 300 glumaca, pevača I igrača iz Beograda i drugih mesta Srbije i regiona.”

Sa svima njima Bošković radi na novoj priči i dinamici, sa britkim humorom koji izlazi u muzičke numere, od kojih je gotovo svaka iskoreografisana.

Opereta se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku.

Foto:  Zoran Škrbić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.