U Torontu je u novembru 2004. otvorena Ulica beogradskih bašti, jedina u najvećoj kanadskoj metropoli čiji naziv uključuje jedan srpski toponim.

Ulica beogradskih bašti nalazi se u zapadnom delu grada, severno od u Torontu veoma poznate Eglinton avenije.

Foto: Budislav Bulatović

U njoj se nalaze takozvane ‘kuće u nizu’, na tri sprata, sa garažom u prizemlju i zajedničkim stepeništem za dve odvojene stambene jedinice. Iza svake kuće se nalazi malo dvorište sa drvećem i zelenilom.

Foto: Budislav Bulatović

Predlog za imenovanje Ulice beogradskih bašti podnet je još 2001. godine, a gradska skupština Toronta usvojila ga je na letnjem zasedanju, u julu 2004. godine.

Foto: Budislav Bulatović

U saopštenju Inicijativnog odbora za imenovanje beogradske ulice u Torontu ističe se da je odluka shvaćena kao priznanje celokupnoj srpskoj zajednici i to ne samo kao brojnom entitetu nego i zbog doprinosa iseljenika izgradnji kanadskog društva.

Po popisu iz 2016. u Kanadi ima 96.530 stanovnika koji su se deklarisali kao Srbi, od čega u Torontu i okolini živi njih oko 33.000.

Foto: Budislav Bulatović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
6
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.