U Torontu je u novembru 2004. otvorena Ulica beogradskih bašti, jedina u najvećoj kanadskoj metropoli čiji naziv uključuje jedan srpski toponim.

Ulica beogradskih bašti nalazi se u zapadnom delu grada, severno od u Torontu veoma poznate Eglinton avenije.

Foto: Budislav Bulatović

U njoj se nalaze takozvane ‘kuće u nizu’, na tri sprata, sa garažom u prizemlju i zajedničkim stepeništem za dve odvojene stambene jedinice. Iza svake kuće se nalazi malo dvorište sa drvećem i zelenilom.

Foto: Budislav Bulatović

Predlog za imenovanje Ulice beogradskih bašti podnet je još 2001. godine, a gradska skupština Toronta usvojila ga je na letnjem zasedanju, u julu 2004. godine.

Foto: Budislav Bulatović

U saopštenju Inicijativnog odbora za imenovanje beogradske ulice u Torontu ističe se da je odluka shvaćena kao priznanje celokupnoj srpskoj zajednici i to ne samo kao brojnom entitetu nego i zbog doprinosa iseljenika izgradnji kanadskog društva.

Po popisu iz 2016. u Kanadi ima 96.530 stanovnika koji su se deklarisali kao Srbi, od čega u Torontu i okolini živi njih oko 33.000.

Foto: Budislav Bulatović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
20
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.