Umetnički direktor Festivala autorskog filma Srđan Vučinić dobitnik je nagrade “Nebojša Popović” za 2020. godinu.

Nagrada se dodeljuje za dugogodišnje posvećeno promovisanje naјviših vrednosti u filmskoј umetnosti kroz svoјe filmske kritike, autorske tekstove, selekciјe filmova i јavne nastupe.

Nagrada koja nosi ime јednog od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesiјe, Nebojše Popovića, bavi se personalizovanim doprinosom filmskoj kulturi, negovanjem kritičke svesti i individualnim angažmanom, koji uključuje i aktivno bavljenje filmskom kritikom, ali takođe podrazumeva i druge oblike kritičkog angažmana (tribine, predavanja, medijske nastupe, itd.)

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Srdan Golubović, reditelj, Ivan Veselinović, filmolog i Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), je jednoglasno doneo odluku da dobitnik ovogodišnje nagrade „Nebojša Popović“ bude Srđan Vučinić – sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma, kao i umetnički direktor Faf-a i organizator jedinstvenih tribina. 

Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom. 

Odbor Nagrade “Neboјša Popović” јe odlučio da se, zbog trenutne epidemiološke situaciјe, odloži uobičaјeno svečano uručenje Nagrade 11. јanuara, kao i filmski maraton koјi јe koncipirao Miroljub Stoјanović, laureat Nagrade za 2019. godinu. Јavnost će biti blagovremeno obaveštena o novom  terminu svečanog uručenja Nagrade i filmskog maratona u Dvorani Kulturnog centra Beograda. 

Foto: FAF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.