U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra održana je tribina na temu Storyboard – grafički vizuelizovana “Priča” buduće ekranizacije određenog scenarija, u okviru šireg projekta autorke Marije Ristić, istoričarke umetnosti.

Projekat Storyboard edukativnog je karaktera i sastoji se od video-prezentacije izabranih radova stranih i domaćih autora, zastupljenih u filmovima, animiranim filmovima i reklamama, kao i prve izložbe posvećene isključivo storibordu u Srbiji postavljene u Srećnoj galeriji SKC-a, koja pomaže u afirmaciji ove discipline u okviru savremene umetnosti.

Na tribini, tokom koje su prisutni imali priliku da čuju direktna iskustva u radu sa storibordovima ili njihovoj primeni u fazi predprodukcije jednog filma, učestvovali su Rastko Ćirić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Piter Nali, direktor animacije i vizuelnih efekata u kompaniji Iervolino Entertainment, Dragutin Vukelić, ilustrator u kompaniji Iervolino Studios, kao i ilustratori i storibord umetnici Borivoje Grbić, Radomir Izgarević i Bojan Debenak, a moderatorka je bila autorka samog projekta, Marija Ristić.

“Storibord predstavlja najuočljivije mesto susreta stripa i filma ali, za razliku od njih, ne zahteva do kraja sprovedenu razgovetnost u pripovedanju i ne obraća se direktno publici, već filmskoj ekipi. Od izuzetnog značaja je i producentima, snimateljima i svim članovima autorskog tima. Međutim, ova izložba pokreće i neka nova pitanja s obzirom da demistifikuje proces nastanka filma. Storibord, posmatran kao jedna od faza predprodukcije i izlagan na ovakav način, pokazuje da može da egzistira i kao izdvojena umetnička forma, rekla je Marija Ristić i dodala da je, pored saradnje sa obrazovnim institucijama i umetničkim akademijama, te studentima koji se na njima usavršavaju, ovakvim inicijativama veoma važna i podrška velikih producentskih kuća.

To je prepoznala i novoosnovana kompanija za proizvodnju kratkometražnih animiranih filmova, Iervolino Studios, koja u Srbiji posluje kao ogranak internacionalne produkcije Iervolino Entertainment, a čiji su predstavnici sa prisutnima podelili svoje iskustvo i ekspertizu.

“Mislim da nisam bio na izložbi ovog tipa još od Diznilenda, kada sam imao priliku da vidim ekskluzivno prikazane radove tamošnjih storibord umetnika, što mnogo govori o njenom kvalitetu. Zadovoljstvo nam je da podržimo umetnike, njihove projekte i inicijative, jer razvojem tehnologije kompjuteri su brži, a lokacija ni blizu bitna koliko umetnici. Ljudi koji stvaraju sadržaje na toj najsavremenijoj opemi su presudni“, rekao je Piter Nali, direktor animacije i vizuelnih efekata u kompaniji Iervolino Entertainment.

“Tokom našeg dosadašnjeg rada sa ljudima u Srbiji i razmene iskustava, uvideli smo da je ovo zemlja zaista velikih umetničkih talenata i potencijala. Neki od njih već rade u Iervolino Studios-u, ali su naša vrata uvek otvorena za nove stvaraoce sa novim idejama, koji čak nisu ni svesni šta mogu da naprave.

Izložba “Storyboard” biće otvorena za posetioce do 4. decembra 2020. godine, u Studentskom kulturnom centru.

Autori izloženih storibordova su: Aleksa Gajić, Aleksa Jovanović, Boban Savić GETO, Borivoje Grbić, Dedadarko, Dražen Kovačević, Enrico Marini, Iva Ćirić, Ivan Šainović, Jovan Ukropina, Milan Mišić, Mirko Ilić, Pasquale del Vecchio, Predrag Ginevski, Rastko Ćirić, r.m.Gera, Siniša Banović, Tiberiu Beka, Tod Carter, William Cogo, Željko Pahek.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.