Ko su bili beogradski Romeo i Julija? Gde je otvorena prva apoteka u Beogradu? Kako je Beograd izgledao u doba Rimljana? A kako je stvaran Kalemegdan? Odgovori na neka od ovih pitanja vas čekaju u turističkim šetnjama koje se održavaju ovog proleća u glavnom gradu Srbije.

Nesvakidašnje obilaske grada osmislila je inicijativa “Beogradske priče”, a ture predvode iskusni licencirani vodiči.

Različite ture nude različite istorijske podatke, zanimljivosti, legende, trivije… Tako “Ljubavna šetnja Beogradom” donosi ljubavne priče poznatih i manje poznatih ličnosti. Može se saznati ko su bili beogradski Romeo i Julija, koju ženu je Ivo Andrić strpljivo čekao punih 30 godina, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić, i koje su bile poslednje reči Miloša Crnjanskog.

U okviru ture “Ulica kralja Petra – istorija grada u 1000 koraka” može se čuti interesantna priča o ulici koja je bila središte dešavanja u starom Beogradu. U ulici kralja Petra je otvorena prva knjižara u Beogradu, baš kao i prva apoteka, prvi hotel i prva pošta. U najvažnijoj trgovačkoj ulici nalazio se i moderni Robni magazin, takođe prvi u prestonici. Zanimljivo je i da je ova strma ulica bila prva u gradu koja je popločana kockom (kocka je zamenila tursku kaldrmu).

U okviru šetnje nazvane “Kuda ćemo večeras?” obilaze se toponimi važni za istoriju zabave u Beogradu. Reč je o zabavi u Beogradu do Drugog svetskog rata, a posetioci ture mogu čuti priče o prvoj bioskopskoj projekciji u gradu, o važnim kafanama, noćnim zabavama, o gostovanju plesačice Džozefine Bejker u Beogradu, kao i o cirkusima koji su bili posebna atrakcija.

Foto: Pixabay

Obilazak “Tajne starog Zemuna” stavlja akcenat na istorijski razvoj Zemuna i priče o arhitekturi starog jezgra Zemuna, o poznatim porodicama i pojedincima koji su živeli u njemu, a šetnja “Beograd u Velikom” ratu donosi priče iz Prvog svetskog rata.

Šetnja kroz Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan” donosi jedinstvenu priču o tome kako je stvarano jedno od navećih utvrđenja na Dunavu, dok “Šetnja Antičkim Singidnumom” nas vraća daleko u prošlost, u same početke nastanka Beograda, i priča o tome kako je naš grad izgledao u doba Rimljana.

Trajanje svih obilazaka je dva, ili dva i po sata. Sve ture su pešačke, realizuju se za najmanje pet osoba, koštaju 700 dinara i poštuju se mere zaštite zbog aktuelne epidemiološke situacije. Prijavljivanje je obavezno – svi detalji se mogu videti na fejbuk stranici Beogradske priče.

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
11
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.