October 1, 2021

Upoznajte Grocku: „Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, u subotu, 2. oktobra od 12h se održava promenada znamenitim mestima i kulturnim dobrima Grocke „Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“.

Nakon okupljanja u gostoljubivoj toplini Rančićeve kuće, srpskom varoškom domu i sedištu Centra za kulturu Grocka, tandem koji čine Zorica Atić, istoričarka umetnosti-kustos, i Smiljana Popov, autorka i urednica TV serijala „Beograd za početnike”, dočaraće publici da je Grocka, sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima s pogledom na reku, jednako čuvena i po znamenitim mestima i vrednim kulturnim dobrima.

Uz obilje istorijskih zanimljivosti, priča o kulturnim dobrima Grocke potpuno je u duhu velike evropske manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i čuva ga od zaborava – Rančićeva kuća, Legat dr Aleksandra Kostića, Gročanska čaršija, spomenik Iliji Garašaninu – jedinstven u Srbiji, skulptura Gročanke devojke, Restoran „Vinogradi“… i mnoge druge zanimljivosti čekaju na vas, draga publiko.

Znatiželjni posetioci upoznaće se sa varoškim načinom života s početka 19. veka karakterističnim narodnim graditeljstvom po meri čoveka, kome svedoči vremešna Rančićeva kuća u varoškom sokaku s pogledom na Dunav.

Nešto dalje, pruža se Čaršija, deo nekadašnjeg Carigradskog druma i srce gročanske varoši, čuvena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju. U rangu je Kosančićevog venca i starog jezgra Zemuna, i ima najviše sačuvanih starih srpskih kuća – zaštićenih spomenika kulture u čitavom Beogradu.

Negujući kulturu sećanja, kraj biste Ilije Garašanina i potom u Legatu dr Aleksandra Kostića promenada je začinjena dirljivom pričom o znamenitim Gročanima i Beograđanima poput Ilije Garašanina, prof. dr Aleksandra Kostića i prof. dr Smilje Kostić-Joksić, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj Srbije – i takođe ostavili neizbrisiv trag u Grockoj. Restoran „Vinogradi“ je u staroj Jugoslaviji bio stecište umetničke elite i stranih delegacija, a svojim panoramama privlačio je brojne posetioce i izletnike, počev od jugoslovenskog predsednika Tita, i zaslužio kompliment da “ima pogled lepši nego sa meseca”…

 Promenada je slobodna, uz poštovanje zdravstvenih mera zaštite.

Foto: Promo