Predavanje o neverovatnoj civilizaciji Inka i njihovom jedinstvenom tumačenju sveta biće održano u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu u utorak, 25. februara, sa početkom u 19 časova.

Pre dolaska Španaca i katoličke evangelizacije, Inke su imale sopstveno poimanje sveta i religiozna uverenja. Na ovom predavanju biće reči o osnovnim aspektima andskog pogleda na svet, kao i o svakodnevnom životu za vreme imperije Inka.

Ova imperija nastala je u 14. veku, da bi se već tokom sledećeg veka proširila duž andskog planinskog venca, postavši najveće carstvo pretkolumbovske Amerike. Na svom vrhuncu važilo je za jedno od najvećih carstava na svetu, obuhvatajući današnje teritorije Perua, Ekvadora, Bolivije, Argentine i Čilea.

Predavanje „Inke i andski pogled na svet“ održaće Eliot Gaviria Valverde, peruanski advokat i diplomata, ministar savetnik u ambasadama Perua u Italiji, Srbiji, Rumuniji i Gani, kao i u Generalnom konzulatu Perua u Minhenu. U Ambasadi Perua u Beogradu, Gaviria Valverde radio je od 1999. do 2003. godine. Magistrirao je i doktorirao međunarodno pravo, više
godina je radio kao univerzitetski profesor, a autor je i brojnih novinskih članaka objavljenih u peruanskoj štampi.

Ulaz u Svečanu salu Instituta Servantes slobodan je dok se ne popune mesta. Predavanje će biti održano na španskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
11
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.