Glumica Jasna Đuričić (predsednica žirija), reditelj i scenarista Mike Cahill, rediteljka i scenaristkinja Lili Horvát, umetnička direktorka Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi i izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala koji se održava ovog avgusta.

Jasna Đuričić, glumica, Srbija

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame. Profesorka je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov venac na MESS-u.

Godine 2014. dodeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu Beli, beli svet reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu Quo vadis, Aida? rediteljke Jasmile Žbanić, donela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

Mike Cahill, reditelj i scenarista, SAD

Michael Cahill rođen je 5. jula 1979. godine. Kao reditelj i scenarista potpisuje tri dugometražna igrana filma: DRUGA ZEMLJA (2011.), POREKLO OČIJU (2014.) i SREĆA (2021.). Jedini je filmadžija koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. National Board of Review uvrstio je 2011. godine njegov prvi film među deset najboljih neovisnih filmova godine. Cahill je studirao ekonomiju na Univerzitetu Georgetown i samouki je filmadžija. Filmsku karijeru započeo je kao snimatelj, terenski producent i urednik za National Geographic Television and Film. Takođe je bio urednik u dva muzička dokumentarna filma, LEONARD COHEN JA SAM TVOJ ČOVJEK (2005.) i SVI BULJE: ‘THE POLICE’ IZNUTRA (2006.).

Bio je izvršni producent i režirao je pilot epizode za nekoliko televizijskih serija, uključujući MAĐIONIČARI (2015) i PUT (2016). Kao pisca i reditelja, Cahilla najviše zanima preklapanje nauke i duhovnosti. Otac je, suprug, vegetarijanac i ljubitelj tenisa.

Lili Horvát, rediteljka i scenaristkinja, Mađarska

Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Studirala je audiovizualne umetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu i filmsku režiju na Univerzitetu za pozorište i film u Budimpešti. Njen prvi igrani film DIJETE SRIJEDE pobedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine. Usledila su priznanja širom sveta. Horvát je 2016. godine bila suosnivačica produkcijske kuće Poste Restante, koja je producirala njen drugi igrani film PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIEME, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Film je, među brojnim festivalima, predstavljen i na festivalima u Torontu i Busanu, i osvojio je mnoge vrEdne nagrade širom svijeta. Nominiran je za Independent Spirit Award.

Eva Sangiorgi, Umetnička direktorka Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču, Austrija

Eva Sangiorgi je spisateljica i filmska selektorka, živi i radi u Beču. Sarađivala je s različitim festivalima u Latinskoj Americi, a u Meksiko Sitiju je osnovala FICUNAM, festival na čijem je čelu bila do 2018. Bavila se i distribucijom filmova, a radila je i u filmskoj i televizijskoj produkciji. U Meksiku je pokrenula i koordinirala nekoliko publikacija o savremenoj kinematografiji za Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku (UNAM). Trenutno je umetnička direktorka Viennalea, Međunarodnog filmskog festivala u Beču.

Martin Schweighofer, izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commission, Austrija

Martin Schweughofer studirao je žurnalistiku i istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Beču. Radio je kao filmski kritičar i uredik za umjetnost u različitim novinama u Austriji do 1993. godine. Od 1993. je izvršni direktor u AFC – Austrian Films. Osnivač je i direktor Festivala austrijskog filma Diagonale. Jedan je od osnivača panevropske organizacije European Film Promotion (EFP) sa sjedištem u Hamburgu, u kojoj je prvo obavljao funkciju potpredsednika, a od 2013. do 2019. bio je predsednik organizacije. Suosnivač je i dramski savetnik pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajaju Buenos Aires, Kopenhagen, Dubai, Sydney, Solun, Trst, Wroclav, Yerevan i Zagreb. Živi u Beču.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.