David Hockney, slikar našeg doba čuven po prikazima luksuznih travnjaka i bazena Los Anđelesa, u nedavnom intervjuu za „The Guardian“ posavetovao nas je kako da na idealan način provedemo vreme u karantinu.

Prihvatiti se olovke i četkice i prepustiti se umetnosti! Naravno, u obzir dolaze i air-brushevi današnjih iPadova koje Hockney rado koristi iz svoje udobne kuće u Normandiji, gde se sakrio od virusa. Iskonska vezanost čoveka za prirodu vidljiva je u pitoresknim predstavama normandijskih bašta koje tek što su počele da cvetaju. Ukoliko se, pak, osvrnete na znamenitija Hockneyeva dela, poput A bigger splash-a, neće vam promaći kalifornijski kaktusi i palme u drugom planu.

Ono što gospodin Hockney verovatno i ne sluti sa svog luksuznog tavnjaka u Normandiji jeste da se kilometrima daleko, na raznim meridijanima, mladi uveliko prepuštaju umetnosti. Nabrojaću samo nekoliko primera.

Beogradska devojka osniva u Moskvi bend sa kolegama sa fakulteta i snima obrade popularnih pesama koje instant podižu raspoloženje.

Beogradska garsonjera u centru grada otkriva orhideje kako pod sunčevom svetlošću bdiju nad devojkom koja izrađuje ljupku činijicu od gline.

„U hladnoj noći“ ona će zaplesati trbušni ples uz Svemirkovu pesmu „Vrati mi se još jedanput“. Neočekivano, ali savršeno uklopivo.

U istom bloku, bivša balerina ponovo otkriva svoj talenat za sviranje harmonike.

David Hockney / Foto: Youtube/Printscreen/Royal College of Art

Dijagonalno od njenog solitera, dve bliznakinje otpočinju svoj karaoke šou. Zašto samo gledati mjuzikle, kada se može živeti jedan? Na kraju dana, pranje sudova dobija drugu dimenziju kada se začini dobrom melodijom.

Iako nijedna od ovih devojaka nije odevena u mekani purpur, poput gospođe Clark na Hockneyevoj čuvenoj slici „Mr and Mrs Clark and Percy“ niti sagledavaju svet „odozgo“, poput Hockneyevog umetnika sa „Portrait of an Artist“, one svaka na svoj način doprinose ovom svetu, slično kako čini i sam Hockney. Uvezujući umetnost sa svakodnevnim životom, čak i kada ova dva izgledaju nepovezivo, čineći je upotrebljivom i obojenom najraznovrsnijim koloritom – od večeri Los Anđelesa do beogradskog praskozorja. Pop art nikada nije bio jednostavniji.

Foto: Youtube/Printscreen/Royal College of Art


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Ivana Dinić

Ivana Dinić je studentkinja treće godine medjunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, a piše veći deo svog slobodnog vremena. Uživa u otkrivanju novih, inspirativnih muzičara, posećuje pozorišta i putuje kad god ima priliku za to (čak i na male distance). San joj je da jednog dana objavi knjigu, a do tada osluškuje i zapisuje sve one priče za koje joj se učini da žele da budu ispričane.