Malo je poznato da Beograd ima čak 20 kapija. Neke od njih potiču iz doba Singidunuma. Međutim, dve kapije koje krase istočnu i zapadnu stranu Beograda novijeg su doba – Rudo i Geneks.

RUDO – Istočna kapija Beograda

Kada dolazite auto-putem iz pravca Niša otpozdraviće vas tri impozantna solitera. Stepenasto izgrađena u stilu socrealizma, ova građevina simboliše Istočnu kapiju grada.

Rudo je zvaničan naziv ovog kompleksa zgrada, a ime je dobio po istoimenom bosanskom gradu Rudo. Inače, arhitekta Dragoljub Mićović, koji je vršio stručni nadzor tokom izgradnje, upravo je iz ovog grada.

Autori samog projekta su arhitehta Vera Ćirković i inženjer Milutin Jerotijević.

Foto: Zorana Milosavljević

Soliteri se nalaze na teritoriji opštine Zvezdara. Visoki su 85 metara, a sačinjeni su od čak 28 spratova. Okrenuti su simetrično jedan prema drugom. Povezuje ih plato sa dečijim igralištem.

Rudo je izgrađen za samo tri godine. Izgradnja je trajala od 1973. do 1976. godine, kada su prvi stanari več počeli svoje useljenje.

GENEKS – Zapadna kapija Beograda

Dobrodošlicu u glavni grad sa zapadne strane poželeće vam Zapadna kapija Beograda, poznatija u narodu kao Geneks kula.

Sačinjena je od dve kule koje se spajaju mostom na 26. spratu. Na kružnom vrhu, na 35. spratu nalazi se rotirajući restoran, pa zgrada podseća na kapiju.

Foto: Belgrade beat

Geneks kula visoka je čak 115 metara, i među najvišim soliterima je u Beogradu.

Projektant ovog dominantnog solitera izgrađenog 1980. godine u stilu brutalizma bio je Mihajlo Mitrović.

Kula se nalazi na teritoriji opštine Novi Beograd. Jednu kulu, namenjenu stambenom prostoru, čini 84 stanova. Na njoj se mogu videti murali poznatog slikara Lazara Vujaklije. Druga kula namenjena je
poslovnom prostoru sa 35 nivoa.

Osim toga što je simbol grada, Geneks predstavlja i jedinstven primer korišćenja savremenih tehničkih i tehnoloških sredstava. Stambeni deo je i dan-danas naseljen.

Druga kula pripada nekadašnjem gigantu Geneksu koji je u stečaju i prazna je. Sada služi jedino kao reklamni prostor i kao nosač televizijskih predajnika.

Posebna zanimljivost je rotirajući restoran na vrhu Geneksovih kula gde su pristup u osamdesetim godinama imali samo odabrani pripadnici elite, a čest gost je bio i Tito. Međutim, restoran danas nije dostupan.

Foto: Zorana Milovanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
7
Super