Vasil Hadžimanov, pijanista i kompozitor, nezaobilazna je povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma. Osim muzike koju komponuje i izvodi sa svojim bendom, piše muziku za filmove i TV serije. Prema njegovim rečima ne bi mogao da zamisli ni jedan dan bez muzike. Koje numere se u svakom momentu nalaze na listi Vasila Hadžimanova, gde pronalazi humor i na koji način period izolacije utiče na njegovu kreativnost saznajte u intervjuu za Kulturni kišobran. Intervjuisala Dragana Ilić.

KK: Prepoznatljivi ste po tome što uvek obogaćujete svoj mužički izraz, podižete standarde i iznova uspevate da osvojite poštovaoce ove vrste muzike, kao i one koji su otvoreni da upoznaju nešto novo. Šta Vama donosi muzika koju stvarate i u kojoj meri uspevate taj osećaj da prenesete na druge?

VH: Vrlo je teško rečima opisati šta sve dobijam od toga što se pod brojem jedan, bavim profesijom koju volim, a pod dva što je ta profesija baš muzika i to kreativna muzika koja ima jako uporište u džez muzici, tj. muzici koja podrazumeva improvizaciju. Trideset godina je muzika neodvojivi deo mene i mog života i ne bih mogao dan da provedem a da nije sa mnom. Možda tako lakše objasnim šta mi donosi. Što se komunikacije sa publikom tiče sami ste rekli, oni koji su otvoreni i radoznali uvek prime poruke koje šaljem kroz muziku i naša neverbalna komunikacija je odlična.

KK: Humor je neizostavan deo Vaše ličnosti. Na koji način ga obnavljate i gde ga pronalazite?

VH: Humor je svuda oko nas i moramo biti spremni i otvoreni da se šalimo na bilo koju temu. Humor leči. Demistifikovati i našaliti se čak i sa najgroznijim situacijama i temama je način da se sa tim temama i problemima lakše izborimo.

Foto: Milan Josipović / vhband.com

KK: Koliko period izolacije može uticati na Vašu kreativnost u muzičkom smislu i rezultirati nečim novim što do sada nismo imali priliku da čujemo?

VH: Ja sam zaista vredan i tokom ovog perioda i to mi svakako pomaže da ne budem opsednut celom situacijom i olakšava ovaj period neizvesnosti koji nikome ne prija. Radim na najrazličitijim muzičkim zadacima kao i celog mog života. Nešto su kolaboracije a nešto je moj rad koji se možda pretoči i u jedan solo album.

KK: Kojih pet numera se trenutno nalazi na Vašoj plejlisti?

VH: Kad se aktivno bavim komponovanjem onda manje slušam tuđu muziku. Jednostavno mi treba odmor od iste. Pošto sam poprilično aktivan u komponovanju poslednjih nedelja pokušavam da svoj fokus usmerim ka tome i ne slušam previše tuđe muzike. No, naravno da se na mojoj plejlisti u svakom momentu nalaze komadi od Baha, Rahmanjinova, ili nekog majstora balkanske muzike poput Kirila Mancevskog, preko Henkoka, Džereta, Majlsa i mnogih drugih džezera, pa sve do Rage Against the Machine, Hendriksa ili nečeg petog.

KK: U kojoj umetničkoj formi podjednako uživate ako izuzmemo muziku?

VH: Volim film. Oduvek. Svaki aspekt kreiranja filma mi je fascinantan, naravno kad pričamo o vrhunskim predstavnicima ove forme. Zato volim i filmsku muziku i mene u ulozi filmskog kompozitora.

KK: Šta ćete pokušati da zadržite, a šta da promenite u periodu koji predstoji?

VH: Bojim se da nije previše do nas, već do same postavke. Ono što znam je da predstoji jedan težak period za sve muzičare iz razumljivih razloga. Ne znamo ni kada i u kakvom obliku ćemo uopšte moći da prezentujemo naš rad. Ta neizvesnost je poprilično stresna. Svakako, čim se steknu uslovi, nastavljam sa koncertima i javnim nastupima kao i do sad. Nemam razloga da u tom smislu nešto menjam osim same ideje da se sama muzika menja i raste i evolvira u nešto novo i drugačije.

Foto: Milan Josipović / vhband.com


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
33
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
30
Zanimljivo
korisno korisno
26
korisno
okej okej
23
okej
divno divno
21
divno
Predivno Predivno
19
Predivno
Super Super
34
Super
Dragana Ilić

Doživotni istraživač, ljubitelj života i nepopravljivi optimista.