Dom omladine Beograda od 26. do 31. oktobra 2021. predstavlja 37. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“ / „JAZZ FLAME“.

Tradicionalno, Beogradski džez festival publici predstavlja neka od najistaknutijih imena avangardne i improvizovane džez muzike.

Prava poslastica za ljubitelje ovakvog zvuka biće dupli koncertni program, 28. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda, kada će od 22.30 časova nastupiti grupe Spinifex (Holandija/SAD/Belgija/Portugal/Nemačka) i Angles 8 (Švedska/Norveška).

Sastav Spinifex nosi ime po vrsti trave sa australijskih obala, koje su važan deo ekosistema peščanih dina. Na prvo slušanje njihova muzika zvuči kao kombinacija slobodne improvizacije sa pankom, hardkorom, grandžom ili drugim podžanrovima zapadne popularne muzike. Ipak, ispod površine slušalac otkriva i drevne kružne ritmove svojstvene turskoj i indijskoj muzičkoj kulturi. Bend od 2005. godine vodi alt saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac sa prebivalištem u Amsterdamu. Dosad su objavili šest albuma, u različitim postavama – aktuelni sekstet snimio je poslednja dva ostvarenja, a u pripremi je novi projekt Spinifex Sings, sa pevačicama iz Indije i sa Islanda.

Aktuelni članovi sastava su iskusna lica džez avangarde: Tobias Klein – alt saksofon, Bart Maris – truba, John Dikeman – tenor saksofon, Jasper Stadhouders – gitara, Gonçalo Almeida – bas  i Philipp Moser – bubnjevi. Holanđanina Jaspera Stadhutersa i Amerikanca Džona Dajkmena beogradska publika je dobro upoznala u eksplozivnom triju Cactus Truck. Prvi je i član internacionalnih kvarteta Lily’s Deja Vu i Made To Break, a drugi je svirao i u triju sa Vilijemom Parkerom i Hamidom Drejkom, kao i u sastavu Universal Indians, sa Džoom Mekfijem. Nemac Filip Mozer poznat je po radu sa holandskim metal bendom Cilice, a Portugalac Gonzalo Almeida ima trio Lama sa Suzanom Santoš Silva. Napokon, Flamanac Bart Maris nas je impresionirao pre dve godine na festivalu kad je cedio trubu iz poslednjih redova partera na koncertu Flat Earth Society.

Sastav Angles 8 okuplja velike heroje savremene improvizovane muzike, pod vođstvom alt saksofoniste Martina Kihena. Ansambl se polako širio – 2007. godine bili su Angles 6, godinu dana kasnije Angles 7, potom i 8 i 9. Format je i danas fleksibilan, u zavisnosti od ambicija promotera i dostupnosti muzičara. Kao sekstet su nastupali na Ring Ringu 2010, a Kihen je šest godina kasnije na Beogradskom džez festivalu predvodio sastav All Included. No, bez obzira na veličinu sastava, koncerti su uvek veoma uzbudljivi, dirljivi i moćni: „Emocionalni tobogan, udarac u stomak“, opisao je jedan nastup uvaženi fri-džez kritičar Gaj Peters.

Foto: Francesca Patella

Njihova muzika je jaka, kohezivna i jednostavna, u izvođenju sofisticiranih svirača impresivne fleksibilnosti – ideje se rađaju i uspinju do maksimuma u deliću sekunde. Sve je tu: patos, razigranost, energija i određena vrsta blaženstva, snažna i emocionalna, što uvek pogađa publiku. Ideje za svoju muziku Kihen crpi iz najrazličitijih inspiracija: može to da bude sećanje na neki instrument koji je svirao kao dete, balkanski limeni orkestri, švedski folklor, moderni džez Krisa Mekgregora, Karle Blej, Čarlsa Mingusa ili Larsa Gulina, ili posmatranje plesačica iz Zapadne Afrike kako okreću svet naglavačke! Svaka kompozicija je mali svet za sebe, uklapajući se pak organski u njihov magični poligon.

Na 37. Beogradskom džez festivalu nastupaju u sastavu: Martin Küchen – alt saksofon, Eirik Hegdal – baritone i sopranino saksofon, Magnus Broo – truba, Mats Äleklint – trombon, Johan Berthling – bas, Alexander Zethson – klavir, Mattias Ståhl – vibrafon i Konrad Agnas – bubnjevi.

Ove godine se održava 37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine. Festival će, zbog obeležavanja velikog jubileja, u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „plus“ koncert u Domu omladine – ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji!

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (komplet obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala – 13 koncerata) 37. Beogradskog džez festivala, kao i pojedinačne ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda, kao i putem onlajn kupovine.

Foto: Raymond van Mil


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.