March 21, 2020

Virtuelna tura kroz izložbu Desiring Machines

Foto: Galerija Novembar

Početak proleća nismo u prilici da dočekamo onako kako smo to ranije činili, ali naš online svet postao je toliko bogat i raznovrstan da nema razloga da menjamo raspoloženje. Dok vreme provodimo u virtuelnim obilascima kako domaćih tako i stranih muzejskih institucija, upoznajemo se sa kolekcijom zanimljivih predmeta, edukujemo se i otkrivamo u sebi  neka nova interesovanja.

Prilika da nastavimo u istom smeru,  ovog puta u nezavisnoj galeriji Novembar,  dostupna je  svim ljubiteljima umetnosti na sajtu Galerije Novembar.

Izložba je odgovor na našu opsesivnu povezanost objektima digitalnog doba: mobilni telefon, laptop, računar, koji čine neizostavan deo naše svakodnevnice, dok globalne mreže i hiperkonektovano društvo stvaraju nove društvene odnose.

Naziv izložbe nedvosmisleno referiše na termin koji su u novijoj teoriji obrazložili Žil Delez i Feliks Gatari ali i ohrabruje razmišljanje o zagonetnim odnosima između ljudskog tela i mašine, dok ispituje (ne)postojanje osetljivih granica prelaza između prirodnog i veštačkog, fizičkog i digitalnog, fikcije i stvarnog, individualnog i opšteg, privatnog i javnog.

Foto: Galerija Novembar

Kretanjem kroz galeriju i klikom na istaknuta polja možete dobiti više informacija o izloženim radovima i predstavljenim umetnicima među kojima su: Ivana Bašić, Marija Avramović & Sam Twidale, Nataša Teofilović, Boštjan Čadež, Milena Milosavljević, Gorana Bačevac, Adrienn Újházi i Orjen Đurić.

Zavirite u Galeriju Novembar, virtuelno posetite izložbu i ako budete imali nekih pitanja ili nedoumica budite slobodni da ih kontaktirate putem e-maila, biće im zadovoljstvo da vam odgovore.

Piše: Dragana Ilić

Foto: Galerija Novembar