April 1, 2020

Virtuelno putovanje Madlenianuma: Gledajte predstave online!

Madlenianum će preko svog Youtube kanala sredom, petkom i nedeljom od 19.30 časova emitovati predstave u okviru programa Vitruelno putovanje Madlenianuma. Predstave iz Programa za mlade biće prikazivane u terminu od 18 časova.

Svako premijerno izvođenje će imati i dva reprizna izvođenja. Čast da otvori ovu malu on-line sezonu pripala je komičnoj operi Sinjor Bruskino, Đoakina Rosinija, u režiji Jitke Stokalske i pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Spasića. Predstava je premijerno izvedena 4. februara 2000. godine.

Zatim, na repertoaru je i balet Praznik ljubavi po romanu Teodore Sujić Capsella bursa pastoris u inscenaciji Aleksandra Ilića. Balet je premijerno izveden 27. septembra 2011. U dva navrata je imao turneju u Kini i proglašen je najboljom predstavom na festivalu u Šangaju.

Treća predstava koja će biti emitovana ove nedelje je dramska predstava Tesla, sa Draganom Mićanovićem u naslovnoj ulozi, kojom je Madlenianum započeo svoje novo poglavlje kao dramski teatar. Izborom biografske priče o našem velikanu, po tekstu Miloša Crnjanskog i u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića otvoren je ciklus predstava o velikanima. Drama je premijerno izvedena 28. maja 2005. godine, a online se emituje u nedelju 5. aprila u 19.30 časova.

“Prikazivanje napred navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave”, navodi se u saopštenju.

Sinjor Bruskino

Komična opera-farsa u dva čina Sinjor Bruskino (u podnaslovu Sin u nevolji) sa temom zabranjene ljubavi i srećnog završetka, rediteljka Jitka Stokalska je rešila kao kostur za improvizaciju po ugledu na Commediu dell’arte.

Sinjor Bruskino / Foto: Madlenianum

Ova nadasve zabavna opera sa doajenima operskog sveta, od kojih nažalost neki nisu više među nama, poput Nikole Mitića u naslovnoj ulozi i Velizara Maksimovića, kao Filiberta krčmara, uz Branislava Kosanića kao Policijskog komesara, srednjom generacijom pevača poput Miodraga Miše Jovanovića kao Gaudencija i Tanje Obrenović kao Marijane sobarice, do onih najmlađih operskih snaga, od kojih su mnogi započeli svoju blistavu karijeru upravo na našoj sceni u ovoj predstavi, pre svega Darija Olajoš kao Sofija i Saša Štulić kao njen dragan Florvil, i Nikola Nikolovski, kao Bruskino sin, uveseljava. Prevod ove komične opere na srpski jezik uradio je Husnija Kurtović, dok scenografiju potpisuje Jasna Dragović, a kostim Jelena Anđelković.

Praznik ljubavi

Balet Praznik ljubavi, inspirisanim romanom Capsella bursa pastoris Teodore Sujić, posle dugotrajnih koreografskih istraživanja nametnuo se kao nezaobilazna i večita ljubavna poema. Proleće, ljubav, dvoje mladih, tema je beskonačnih mogućnosti. Priroda svakog ljudskog bića je da voli, pati i traži svoj put. Kad se prošlost ne zaboravi, kada prošlost postane uspomena, sve što se zbilo dobija pravu vrednost. Ljutnja postaje praštanje, patnja tiha seta, zaljubljenost zahvalnost, a ljubav prijateljstvo.

Ovu baletsku poemu ljubavi režirao je, koreografski i scenografski ispisao Aleksandar Ilić, a kostime je likovno obojila Ida Ignjatović. Uz autorsku muziku i aranžmane Ivice Stjepanovića, Nevene Glušice i Maje Klisinski i uz vokale Maje Klisinski, Marije Mijatović i Jelene Ilić, kao i nadahnute vokalne improvizacije Aleksandre Radonjić, Ilić je minimalnim sredstvima ispričao priču o ljubavi, stradanju i praštanju.

U ovoj priči sjajno su se snašli igrači: Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca i Miloš Marijan, na čelu sa Milicom Bezmarević, a uz pratnju pijanistkinje Emilije Tairove.

Tesla

Drama Tesla je izvedena kao prvi dramski tekst na novootvorenoj i renoviranoj sceni Opere i teatra Madlenianum na proleće 2005. godine.

Tesla / Foto: Madlenianum

Na pragu velikog jubileja 150-godišnjice od rođenja Nikole Tesle, menadžment na čelu sa gospođom Madlenom Zepter je odlučio da postavi ovo delo kao svoju prvu dramsku premijeru. Odabravši malo poznati, ali izuzetni dramski tekst Miloša Crnjanskog i poverivši ga iskusnoj autorskoj ekipi, na čelu sa rediteljem Nikitom Milivojevićem, scenografom Geroslavom Zarićem, kostimografom Lanom Cvijanović, u koreografiji Anđelije Todorović i uz muziku Dimitrisa Kamaratosa.

Teslu je sjajno interpretirao Dragan Mićanović, uz podršku kolega koji su tumačili istorijske ličnosti važne za njegov život: Ana Sofrenović, Danijela Ugrenović, Miodrag Krivokapić, Mihailo Janketić, Feđa Stojanović, Boris Komnenić, Miodrag Radovanović, Branislav Zeremski, Milivoje Obradović, Vladimir Ćirković, Nenad Pećinar, Slobodan Tešić i deca: Momčilo Antić, Predrag Anastasijević, Milan Šakota i Vladimir Čubrilo.

Foto: Madlenianum