Bliži se četvrti vikend u novembru, kada Beograđani sada već tradicionalno mogu da posete sajam posvećen ljubiteljima jednog od najpopularnijih pića na svetu – viskiju

Whisky Fair i ove godine obećava sjajan provod. Posetioci će biti u mogućnosti da isprobaju više od 100 vrsta viskija i više od 60 različitih brendova viskija. Biće organizovane četiri radionice, a posetioci će moći da učestvuju u tri viski aktivacije, kao i da degustiraju različitu hranu koja se najbolje kombinuje uz određene vrste ovog pića.

Whisky Fair se uvek održava na zanimljivim gradskim lokacijama, a ove godine je to prostor Beogradskog Marketa u ulici Žorža Klemansoa 19 – 23. i 24. novembra 2019. godine.


Četvrti Whisky Fair u Beogradu – upoznajte se sa kulturom i istorijom ovog napitka


Whisky Fair je koncipiran tako da sadrži dnevni i večernji program.

Dnevni program obuhvata predavanja i radionice na kojima će eminentni poznavaoci viski kulture sve zainteresovane bliže upoznati sa istorijom, razlikama među vrstama viskija i objasniti kako da iskoriste maksimum iz svake čaše viskija.

Večernji program je zabavnijeg karaktera kada je u glavnom fokusu degustacija internacionalnih viskija, uvek dobra muzika i žurka koja spontano nastaje kombinovanjem svih ovih elemenata.

Posebna pažnja ove godine posvećena je autentičnoj scenografiji: u prostoru Beogradskog marketa će biti postavljena posebna četiri velika štanda, kreirana tako da simbolizuju lokacije odakle najpoznatiji viski dolazi – irski, škotski, američki i azijski. 

Škotski viski ili „Scotch“ destilira se dva do tri puta. Nakon destilacije ostavlja se da odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan.

Irski viski spada u skupinu viskija koji odišu svojom pitkošću i mekoćom. Uglavnom se pravi od mešavine sladovanog i nesladovanog ječma. Kako bi poneo epitet Irskog viskija zakonom je određeno da minimalno tri godine mora da odleži u hrastovom drvetu.

Američki viski odlikuju dve vrste – straight i blend. Najpoznatiji od svih straight vrsta je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentaki. Zahteve koje ovaj viski mora ispuniti pre izlaska na tržište su: mora da odstoji minimum dve godine, da sadrži najmanje 51% kukuruza, mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama i da leži propisano razdoblje u hrastovom drvetu. 

Azijske zemlje, među kojima se ističu najviše Japan, Tajland, Tajvan i indija imaju izuzetne viskije, koji su poslednjih godina među traženijima u svetu. Tako će i Whisky Fair svojim gostima ponuditi degustaciju nekih od poznatih aijskih prozivođača, na azijskom štandu.

Foto via Preventer

Ovo je jedinstvena prilika da se isprobaju različiti ukusi viskija iz celog sveta, a u uvek autentičnoj i pažljivo osmišljenoj scenografiji posetioci će uživati i u brojnim pratećim programima i kroz zabavu će naučiti nešto o popularnoj viski kulturi. 

Radno vreme sajma: subota, 23.11 od 12:00 do 02:00 časova i nedelja, 24.11. od 12:00 do 20:00 časova.

Dodatne informacije i program četvrtog Whisky Fair-a pronađite na sajtu www.whiskyfair.rs 

Foto: Alex Dmitrović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.