Bliži se četvrti vikend u novembru, kada Beograđani sada već tradicionalno mogu da posete sajam posvećen ljubiteljima jednog od najpopularnijih pića na svetu – viskiju

Whisky Fair i ove godine obećava sjajan provod. Posetioci će biti u mogućnosti da isprobaju više od 100 vrsta viskija i više od 60 različitih brendova viskija. Biće organizovane četiri radionice, a posetioci će moći da učestvuju u tri viski aktivacije, kao i da degustiraju različitu hranu koja se najbolje kombinuje uz određene vrste ovog pića.

Whisky Fair se uvek održava na zanimljivim gradskim lokacijama, a ove godine je to prostor Beogradskog Marketa u ulici Žorža Klemansoa 19 – 23. i 24. novembra 2019. godine.


Četvrti Whisky Fair u Beogradu – upoznajte se sa kulturom i istorijom ovog napitka


Whisky Fair je koncipiran tako da sadrži dnevni i večernji program.

Dnevni program obuhvata predavanja i radionice na kojima će eminentni poznavaoci viski kulture sve zainteresovane bliže upoznati sa istorijom, razlikama među vrstama viskija i objasniti kako da iskoriste maksimum iz svake čaše viskija.

Večernji program je zabavnijeg karaktera kada je u glavnom fokusu degustacija internacionalnih viskija, uvek dobra muzika i žurka koja spontano nastaje kombinovanjem svih ovih elemenata.

Posebna pažnja ove godine posvećena je autentičnoj scenografiji: u prostoru Beogradskog marketa će biti postavljena posebna četiri velika štanda, kreirana tako da simbolizuju lokacije odakle najpoznatiji viski dolazi – irski, škotski, američki i azijski. 

Škotski viski ili „Scotch“ destilira se dva do tri puta. Nakon destilacije ostavlja se da odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan.

Irski viski spada u skupinu viskija koji odišu svojom pitkošću i mekoćom. Uglavnom se pravi od mešavine sladovanog i nesladovanog ječma. Kako bi poneo epitet Irskog viskija zakonom je određeno da minimalno tri godine mora da odleži u hrastovom drvetu.

Američki viski odlikuju dve vrste – straight i blend. Najpoznatiji od svih straight vrsta je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentaki. Zahteve koje ovaj viski mora ispuniti pre izlaska na tržište su: mora da odstoji minimum dve godine, da sadrži najmanje 51% kukuruza, mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama i da leži propisano razdoblje u hrastovom drvetu. 

Azijske zemlje, među kojima se ističu najviše Japan, Tajland, Tajvan i indija imaju izuzetne viskije, koji su poslednjih godina među traženijima u svetu. Tako će i Whisky Fair svojim gostima ponuditi degustaciju nekih od poznatih aijskih prozivođača, na azijskom štandu.

Foto via Preventer

Ovo je jedinstvena prilika da se isprobaju različiti ukusi viskija iz celog sveta, a u uvek autentičnoj i pažljivo osmišljenoj scenografiji posetioci će uživati i u brojnim pratećim programima i kroz zabavu će naučiti nešto o popularnoj viski kulturi. 

Radno vreme sajma: subota, 23.11 od 12:00 do 02:00 časova i nedelja, 24.11. od 12:00 do 20:00 časova.

Dodatne informacije i program četvrtog Whisky Fair-a pronađite na sajtu www.whiskyfair.rs 

Foto: Alex Dmitrović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
30
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
26
Zanimljivo
korisno korisno
23
korisno
okej okej
20
okej
divno divno
16
divno
Predivno Predivno
13
Predivno
Super Super
30
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.