Mladi pesnik iz Srbije Vladan Krečković ovogodišnji je laureat prestižne međunarodne nagrade za mlade pesnike “Mostovi Struge”, koja se dodeljuje za najbolju debitansku knjigu poezije u okviru festivala “Struške večeri poezije”, pod pokroviteljstvom UNESKO, objavljeno je sinoć u Parizu, prenosi Nova.rs

Krečković (32) iz Beograda nagradu je osvojio za zbirku “Pariz, Teksas”, a najprestižnija nagrada festivala “Zlatni venac”, koja se dodeljuje svetski poznatom živom pesniku za životno delo, pripala je Kerol En Dafi, jednoj od najznačajnijih savremenih pesnikinja iz Velike Britanije.

Rezultati 60. konkursa festivala “Stručke večeri poezije” objavljeni su na ceremoniji u Parizu, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana poezije i 100-godišnjice rođenja književnika, utemeljivača i jednog od kodifikatora makedonskog književnog jezika Blaže Konenskog.

Tokom ovog događaja, koji je organizovan i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja i nauke Severne Makedonije, okupljenima se obratio i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je Konenskog nazvao “esencijom pesničkog jezika” ističući da se u njegovom radu kombinuju mudrost i izazovi postojanja.

“Njegovo celokupno stvaralaštvo uključuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost, ali njegovo nasledstvo pripada svima onima koji razumeju kako se gradi savremen, emancipovan i kosmopolitiski svet”, poručio je Pendarovski. Zbirka pesama “Pariz, Teksas” Vladana Krečkovića njegova je debitantska zbirka koju je u oktobru prošle godine objavila izdavačka kuća PPM Enklava iz Beograda.

Kao što naslov nagoveštava, kao i u kultnom filmu Vima Vendersa, osnovni motiv zbirke su rastanci, razračunavanje lirskog subjekta sa sopstvenom prošlošću, u cilju mogućnosti izgradnje novih međuljudskih odnosa.

Ukoliko budu ispunjeni epidemiološki uslovi, ovogodišnje izdanje festivala “Struške večeri poezije” biće održano između 24. i 30. avgusta, tokom kojeg će pobednicima biti uručene nagrade.

Foto: PPM Enklava/Instagram


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.