Pod sloganom „Ozeleni nauku“, danas se održava dvanaesta po redu Evropska noć istraživača. Naučni timovi iz cele zemlje otkrivaju vam najzanimljivije detalje ovogodišnjeg programa.

Baš kao i prethodnih godina, tako je i ove godine poslednji petak u septembru rezervisan za naučna druženja sa mališanima širom Evrope. Više stotina srpskih naučnica i naučnika potrudilo se oko programa koji se održava u 11 gradova širom zemlje. Naučna avantura organizovana je u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu i Mokrinu.

Beograd

Kada je reč o Beogradu, Centar za promociju nauke pretvara Muzički paviljon na Kalemegdanu u Paviljon za naučna istraživanja.

Od 16 do 20 časova posetioci paviljona moći će da saznaju kako izgleda posao istraživača iz prve ruke! Kroz niz zanimljivih zadataka, uz istraživačku šetnju Kalemegdanom, otkriće priče iz životinjskog i biljnog sveta, ali i geološke prošlosti koja se taložila u srcu Beograda. Koji se to kamen iz srednjevekovnog doba nalazi na Kalemegdanu ili koji krečnjak je deo spruda koji se pruža sa najlepše tačke Beogradske tvrđave, samo su neka pitanja na koja će se odgovori tražiti u ovoj avanturi. A u pauzama od šetnje svi zainteresovani moći će da se oprobaju u posebno osmišljenoj igri „Ne ljuti se čoveče“, koja je razvijena u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, a inspirisana je upravo Beogradskom tvrđavom.

Beogradski program nastavlja se i u subotu, 25. septembar, a priprema ga Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Od 16 do 21 čas u BIG Fashion Šoping centru biće organizovan niz radionica za najmlađe posetioce, sa ciljem da se na što interaktivniji način približe krajnje nesvakidašnju baštu u kojoj naučnici gaje „biljke u staklu“ – na „socijalnoj distanci“ od drugih organizama, bez zemlje i Sunčeve svetlosti. Ljubitelji poslastica biće u prilici da nauče nešto više o zdravim i nezdravim šećerima, ispitaju genetske mutacije pa čak i da naprave sopstvenog mutanta.

Fakultet za fizičku hemiju i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo Univerziteta u Beogradu potrudili su se da za oba dana prirede bogat onlajn sadržaj koji će biti dostupan na zvaničnom sajtu manifestacije.

Niš, Kikinda, Šabac

I Naučni klub u Nišu priredio je niz onlajn radionica kroz koje će decu upoznati sa medonosnim pčelama, otvoriti im vrata digitalnog fakulteta ili otkriti svu hemiju koja se nalazi u čaši piva. 

Kikinda svoje radoznalce dočekuje na glavnom gradskom trgu, gde će se odvijati Tolingerova muzička avantura, u čast Roberta Tolingera koji je obeležio muzički život tog grada krajem XIX veka. U Naučnom klubu Kikinda organizuju se brojne radionice sa ciljem da deci približe rad u laboratoriji, inteligentne biljke ili pak hotel za insekte.

I u Šapcu je Naučni klub adresa za naučna druženja ovog petka. Robot koji prati sunce, Karavan za klimu, radionice o zdravoj hrani ili domaćim sapunima, istraživanje meteorološke stanice samo su neki od sadržaja koji će privući kako mlađu, tako i onu stariju radoznalu publiku.

Leskovac, Kragujeva, Kruševac, Gornji Milanovac

Centar za stručno usavršavanje Leskovac svoje goste povešće na putovanje Zelenim vozom, uz neizostavne reciklažne lekcije i savete, a posebnu pažnju posvetiće i drveću, tim zelenim plućima naše planete. Gradski centralni park mesto je gde će se održati veliki Zeleni piknik, dok će Narodni muzej Leskovac održati virtuelne modne časove inspirisane narodnom nošnjom i muzejskim eksponatima.

Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac u saradnji sa kragujevačkim školama priredio je uzbudljive radionice o energetskoj efikasnosti, biodiverzitetu Beljanice i čistijim, zelenim autobuskim stanicama. Kruševac će ovo veče provesti u radionicama posvećenim ispitivanju virusa i očuvanju zdravlja u vreme pandemije. Gornji Milanovac pripremio je naučnu šetnju za mališane, uz radionice posvećene srećnijoj i zelenijoj planeti.  

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu nocistrazivaca.rs, kao i na FejsbukuJutjubu i Instagramu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.