November 22, 2019

Vodič za 25. Festival autorskog filma

Kupite svoje karte na vreme, poručuju organizatori 25. Festivala autorskog filma. I to s razlogom govore. Projekcija filma „Parazit“ koja danas otvara Festival već je rasprodata. A ni za dodatnu projekciju koja je organizovana zbog ove “navale” takođe, čini se, nema još puno karata.

Ovogodišnji vizuelni identitet Festivala posvećen je reditelju Dušanu Makavejevu, koji je preminuo početkom 2019. godine. Festival će otvoriti glumac Svetozar Cvetković, koji igra glavne uloge u poslednja dva filma pomenutog reditelja. Makavejevi kratki filmovi biće takođe prikazani na Festivalu.

Insert iz filma “Parazit” / Foto via FAF

Program 25. Festivala autorskog filma

Dvanaest filmova takmičiće se za Gran Prix nagradu “Aleksandar Saša Petrović”. 

To su: “Pritka” K. Balagova“Od sutra počinjem da”I. Markovića,W. Linfenga„Vatra će doći“O. Laksea„Beli, beli dan“H. Palmasona“Martin Eden”P. Marčela“Priča o tri sestre”E. Alpera, “Asimetrija”M. Nešković“Devica avgusta” J. Trueba,“Present.Perfect”S. Zua“Naše majke”C. Dijaza“Mačka u zidu”V. Kazakove, M. Mileve, “Moj jutarnji smeh” M.Đorđevića.

Žiri čine: reditelj Ognjen Glavonjić, rediteljka Hana Jušić i filmski kritičar Ariel Švajcer.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala.

Gost žiri dodeliće nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića Vorkija.

Pored dugometražnih flmova, program obuhvata dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove.

U programu Bande à part naći će se velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza Alberta Seraa. Program čine filmovi “Sloboda”, “Zastoj”, “Vitalina Varela”, “Razoriti do temelja”, “Biti živ i znati to”, “Ne misli da ću vrištati”, “Zone i prolazi” i “Sredozemlje”.

U okviru programa Hrabri Balkan naći će se filmovi “Mezostajun”, “Odvedi me negde gde je lepo”, “Oroslan”, “Električni labud”, “Pripadanje”, “Tamno sunce”, “Sve vatre vatra”, “Sad se spušta veče” i “Poslednja slika o ocu”.

Detaljniji program možete pronaći u Žurnalu Festivala!

Foto: FAF

Šest domaćih premijera na 25. Festivalu autorskog filma

Publika će na ovogodišnjem FAF-u moći premijerno da pogleda šest domaćih ostvarenja. Film “Asimetrija” Maše Nešković premijerno će biti prikazan 23. novembra u 19 časova. “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića 26. novembra u 21.30 časova. Ovi filmovi deo su glavnog takmičarskog programa i biće prikazani u Kombank dvorani.

Debitanski film Milene Grujić “AS(25)” biće prikazan 28. novembra u Domu omladine u 19.30 časova. Istog dana, ali od 19 sati u Dvorani Kulturnog Centra svoju premijeru imaće film autorke Marine Radmilac “Who the fuck are you?”. Ovi filmovi će biti prikazani u okviru specijalnih projekcija koje još čine i filmovi “Otvorena vrata”, “Pun mjesec” i “Katarza ili Afinine priče o izgubljenom svetu”.

Dva domaća filma našla su se i u programu Hrabri Balkan, najmlađoj programskoj celini Festivala. Nagrađivani film Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu”, biće prikazan 25. novembra u 19 sati u Dvorani Kulturnog Centra. “A sad se spušta veče”, dokumentarni je film Maje Novaković koji će publika imati prilike da pogleda 28. novembra u 17.30 časova u Domu omladine.

Insert iz filma “Moj jutarnji smeh” / Foto via FAF

Najbolje od FAF-a u gradovima Srbija

Inače, osim u bioskopima, ljubitelji autorskog filma će na RTS planeti moći da odgledaju ciklus od preko 20 filmova koji su prikazani na prethodna tri Festivala.

Povodom jubilarnog 25. Festivala autorskog filma sabrano je šesnaest filmova koji su prikazivani prethodnih godina i koji će se naći u sklopu pratećeg programa Antologija 25. godina FAF-a.

Najbolje od FAF-a imaće prilku da vide i oni koji ne stanuju u prestonici. Tako će u Nišu 27. i 28. novembra, Boru i Smederevu 26. i 27. novemra, i u Gračanici 2. i 3. decembra biti prikazani filmovi “Parazit” i “Sorry We Missed You”.

Francusko-srpski filmski susreti

Od 28. do 30. novembra trajaće Francusko-srpski filmski susreti, najavila je ataše za kulturu Francuskog instituta Katrin Fodri (Catherine Faudry).

Ove godine filmski susreti posebnu zahvalnost duguju Festivalu autorskog filma kao i Filmskom centru Srbije, istakla je Catherine Faudry.

„Ideja ovih susreta jeste da se stvore uslovi i okvir koji bi omogućio da se rode novi projekti u saradnji između srpskih i francuskih filmskih aktera“, rekla je Fodri.

Ona je istakla tri važna dela ovogodišnjih filmskih susreta. Prvi od njih jeste zvanično predstavljanje sporazuma o koprodukciji između ovih dvaju zemalja koji je potpisan uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Drugi deo biće posvećen scenaristima u kome će francuski scenaristi imati priliku da se sretnu sa srpskim kolegama. Ciljna gupa trećeg dela su studenti i mladi autori.

Festival će zatvoriti film “Talaso”.

Kulturni kišobran je jedan od medijskih partnera Festivala autorskog filma, pa ćemo samim tim podeliti nekoliko karata za ovaj Festival.

Foto: FAF