Samostalna izložba “Vojislav, drago mi je”, umetnika Vojislava Pavlovića biće otvorena 27. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Baraka.

Zlata Vučetić o izložbi:

“Nova izložba crteža Vojislava Pavlovića, pod nazivom “Vojislav, drago mi je”, direktno ukazuje na izrazitu volju umetnika da uđe u eksperiment, istraživanje nesvesnih impulsa i “unutarnjeg modela” izražavanja. Introspekcija, slobodne asocijacije, halucinacije i snovi su polazna tačka u oblikovanju vizuelnog jezika koji bez ikakvih estetskih, moralnih i drugih konvencionalnih ograda poštuje čistotu diktata misli. 

Nizanjem slobodnih asocijacija i dekomponovanjem slike i teksta stvorena je dinamična vizuelna struktura kojom se ne prenosi precizno formulisana misao – naprotiv – Pavlović računa na šok i, u nekim slučajevima, agresivnost u vezivanju pažnje posmatrača. Ozbiljnom redukcijom sadržaja i materijala, a onda i njihovom jednostavnošću, posmatraču ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju. Atmosfera neizvesnosti i napetosti, gotovo filmski saspens crteža, samo su oslonac za podsticanje kognitivnih i emotivnih tokova kod posmatrača. 

Tempo, izražajnost, neočekivana montaža, sažetost, skraćenice i naznake; sve su to neizostavni elementi u komponovanju Pavlovićevih crteža, koji se mogu sagledati kao svojevrsni trening modernog vida. Umetnikovo vizuelno saopštenje, istovremeno slikovno i tekstualno, čija je osnova, takoreći, dijalektička, sintezom formalnih suprotnosti u viši stepen izražajnosti i emocionalnog dejstva, preobražava anestetsku sirovinu u pesmu oblika i boja. 

Lapidarna kompozicija, sveopšta razumljivost, zaoštrenost parole, visok kapacitet izražajnosti, snaga formalnog i tehničkog izvođenja, eksplozivni tonovi subverzije, tamnog humora i ironije dodatno pojačavaju rezonantnost dela. Virtuoznost Pavlovića leži upravo u sposobnosti da vrlo složen kompleks slikovnog, kolorističkog i pisanog saopštenja oslobodi teskobe pretencioznosti i transponuje u dečački dovitljivu umetnost. 

Umetnički izraz duguje nezasitoj radoznalosti i želji za provokacijom, analizom različitih semantičkih, receptivnih i kulturoloških situacija, i umetničkim artikulisanjem istih na jedan vrlo prijemčiv način, što ga čini snažnim društvenim posrednikom.

Drago je i nama Vojislave!”

Foto: KC Baraka


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.