Naziv ovog filma uočila sam kada je Beldocs još najavljivan, a zatim i kao preporuku na nečijem profilu na Fejsbuku. Kako mi je dokumentarac “Za Samu” tako ušao u uho, tako sam i odlučila da ga pogledam na ovogodišnjem Beldocsu.

I drago mi je što je deo programa, jer je film koji vam ostaje u glavi, poput “Šavova” koje sam gledala na FEST-u prošle godine.

Vratimo se na film “Za Samu”.

U Alepu kreće ustanak, ali Vad (novinarka, ujedno i korediteljka filma) odlučuje da ostane. Kasnije se udaje za doktora Hamzu sa kojim dobija ćerku Samu. Otud i naziv filma. “Ovo je za tebe, Sama”, kaže Vad u jednom trenutku. Njena ćerka je prvu godinu života provela u bolnici gde je radio njen otac. Praktično, od rođenja živi u svetu koji nikako nije svet u kojem bi jedno dete trebalo da odrasta.

Dok gledate ovaj dokumentarac, proći će vam kroz glavu, možda, da je ono što se u ovom impresivnom dokumentarcu pomalo nadrealno. A onda se setite u trenutku da su ti ljudi u Alepu zaista proživljavali sve ono što je zabeleženo kamerom Vad. A to je stalni beg od projektila i bombi, plač i gubici svojih bližnjih i strah.

Vad vas vodi kroz jedan deo njenog života, ujedno i života mnogih građana Alepa koji su ili stradali, ili morali da odu iz svog grada.

Meni je nakon filma ostao gorak ukus u ustima, i pitanje: Zašto?


Film je objavljen 2019. godine, i bio je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film. Osvojio je BAFTA nagradu u istoj kategoriji.

Film možete pogledati na ovogodišnjem Beldocsu 7. septembra na Terasi Arb bioskopa Kolarac od 22h, kao i 8. septembra u Centru za kulturu Vlada Divljan od 18h. Na ovom linku je moguće gledati filmove online.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.