Foto: Beldocs promo

Naziv ovog filma uočila sam kada je Beldocs još najavljivan, a zatim i kao preporuku na nečijem profilu na Fejsbuku. Kako mi je dokumentarac “Za Samu” tako ušao u uho, tako sam i odlučila da ga pogledam na ovogodišnjem Beldocsu.

I drago mi je što je deo programa, jer je film koji vam ostaje u glavi, poput “Šavova” koje sam gledala na FEST-u prošle godine.

Vratimo se na film “Za Samu”.

U Alepu kreće ustanak, ali Vad (novinarka, ujedno i korediteljka filma) odlučuje da ostane. Kasnije se udaje za doktora Hamzu sa kojim dobija ćerku Samu. Otud i naziv filma. “Ovo je za tebe, Sama”, kaže Vad u jednom trenutku. Njena ćerka je prvu godinu života provela u bolnici gde je radio njen otac. Praktično, od rođenja živi u svetu koji nikako nije svet u kojem bi jedno dete trebalo da odrasta.

Dok gledate ovaj dokumentarac, proći će vam kroz glavu, možda, da je ono što se u ovom impresivnom dokumentarcu pomalo nadrealno. A onda se setite u trenutku da su ti ljudi u Alepu zaista proživljavali sve ono što je zabeleženo kamerom Vad. A to je stalni beg od projektila i bombi, plač i gubici svojih bližnjih i strah.

Vad vas vodi kroz jedan deo njenog života, ujedno i života mnogih građana Alepa koji su ili stradali, ili morali da odu iz svog grada.

Meni je nakon filma ostao gorak ukus u ustima, i pitanje: Zašto?


Film je objavljen 2019. godine, i bio je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film. Osvojio je BAFTA nagradu u istoj kategoriji.

Film možete pogledati na ovogodišnjem Beldocsu 7. septembra na Terasi Arb bioskopa Kolarac od 22h, kao i 8. septembra u Centru za kulturu Vlada Divljan od 18h. Na ovom linku je moguće gledati filmove online.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
26
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
23
Zanimljivo
korisno korisno
20
korisno
okej okej
16
okej
divno divno
14
divno
Predivno Predivno
11
Predivno
Super Super
27
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.