April 26, 2020

Zašto da pogledate italijansku seriju “Bejbi”

Iako nisam čitala “Moju genijalnu prijateljicu”, po završetku poslednje epizode druge sezone (koliko ih zasad ima) Netfliksove serije “Bejbi” imala sam potrebu da odmah kontaktiram sve svoje genijalne prijateljice.

Italijanska serija o dvema tinejdžerkama koje osim iznenadnog prijateljstva povezuje i tajni život eskort pratilja uspešnih italijanskih biznismena, političara i članova elitnih krugova, činila je da joj se na neki misteriozan način vraćam svako veče.

Neobična opčinjenost ovom serijom počela je, najpre, zbog magičnih kadrova Večnog grada čije vidikovce otkrivaju Kjara i Ludovika, glavne junakinje, u svojim bekstvima sa časova.

Elitna srednja škola u koju idu pritiska ih ne samo dosadnim domaćim zadacima, već i razularenim okruženjem u kome je tehnologija uzela svoj danak, a privatnost kao pojam ostavila negde u vrtiću, možda čak u jaslicama.

Svaki korak glavih junakinja i njihovih vršnjaka propraćen je snimanjem za instagram stori, a neretko se dešava da procure i veoma intimni videi…

Stvari se dodatno komplikuju kada Kjara, dojučerašnja sportska šampionka i ugledna učenica kroz zbližavanje s Ludovikom biva (svojevoljno) uvučena u mračne vode rimske elitne prostitucije i postane misteriozna Ema. Bekstvo u tajni život ovde je više od običnog izraza bunta ili reakcije na nefunkcionalni brak roditelja, ono je potraga za sobom izgubljenim u moru očekivanja visokog društva, ali i posledica emotivne neusaglašenosti u odnosima sa vršnjacima. Uopšte, obema sezonama odiše nejednakost u talasnim dužinama muških i ženskih učenika srednje škole “Kolodi” koju pohađaju junaci serije.

Kada se u drugoj sezoni preciznije razrade likovi ostalih elitnih prostitutki, razlozi koje one daju za bavljenje ovom profesijom skopčani su sa problemima emotivnih i socijalnih odnosa.

Natalija, jedan od najautentičnijih ženskih sporednih likova u tom smislu ističe: “Odnosi (sa ljudima) su komplikovani. Novac je uvek bio jednostavan; zato sam izabrala novac”.

Još jedna izuzetno upečatljiva junakinja je i Monika, profesorka fizičkog u srednjoj školi “Kolodi” koja tek kroz “krizu srednjih godina” doživljava neke od najslađih životnih trenutaka.

Uopšte, svaki lik transformiše se kako se radnja odvija u sopstveni alterego i biva stavljen pred izbor hoće li dopustiti da paralelni život postane i jedini koji vodi.

Da li je “Bejbi” samo priča o ženama? Najvećim delom jeste i tako treba da bude. Muški likovi, uz retke izuzetke poput destruktivnog tinejdžera Demijana i eventualno Fabija, sina direktora “Kolodija”, nisu razrađeni niti tretirani sa jednakom kompleksnošću kao ženski.

Zbog čega još treba da je pogledate? Zbog izuzetne sposobnosti da poveže dramatične scene sa dirljivim muzičkim numerama. Najveće osveženje u tom smislu jeste scena u prvoj epizodi u kojoj Kjara pokušava da umiri Demijana koga tek što je upoznala, nakon jednog njegovog izliva besa. Ona, potpuno neočekivano, držeći pristojno fizičko rastojanje, počinje da mu peva zabavnu pesmu “Da sola (In the night)” na koju on, čak i posle izuzetno bolnog događaja ne može ostati ravnodušan.

Još jedan sjajan izbor predstavlja numera grupe London Grammar, po nazivu “Wasting my young years” koja bi se po mnogo čemu mogla smatrati naslovnom numerom čitave serije.

Dovoljno da mi da povoda da kontaktiram svoju italijansku genijalnu prijateljicu. A vama?     

Foto: Youtube/Printscreen/Netflix