Novi festival dokumentarnog filma ДОК #1 priliku da “otvori” imaće nemački dokumentarac “Zašto smo kreativni?”, a režirao ga je Herman Vaske.

Film spada u kategoriju Vrhunci, iz 2018. je godine, a svoju kategoriju zaslužio je zbog toga što je bio prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i na Filmskom festivalu u Varšavi 2018. godine.

Film je projekat Vaskea koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice koji su se usudili da odgovore na krucijalno i nimalo naivno i lako pitanje – “Zašto smo kreativni?”.

Venders, Tarantino, Marina Abramović, Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Žoli, Kitano, Emir Kusturica samo su neki od učesnika.

Reditelj nam predstavlja neposredan, spontan odnos sa svojim sagovornicima, koje je neretko snimao u sasvim neformalnim situacijama i netipičnom, opuštenom okruženju.

Reditelj Vaske kaže: „Opsednut sam svojom radoznalošću. Ako me pitate šta zaista želim, reći ću vam, iznenadite me, pa vas molim da me iznenadite. Kreativnost znači spajanje dve stvari koje nemaju veze jedna sa drugom i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri – to je moje uverenje. „Zašto si kreativan?“ je moj moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca ikada i koje je napokon promenilo moj način gledanja na svet.“

Film je zakazan za 20 časova u Sali 6. Cena karte je 350 dinara.

gotje
Foto: Youtube/Printscreen/Canal+

Francuski film “Žan Pol Gotje: Frik i Šik” koji je režirao Jan L’enore iz 2019. godine govori o jednom od najpriznatijih i najboljih modnih dizajera – Žan Pol Gotjeu. Gotje je čuven po svojim upečatljivim i subverzivnim kreacijama.

Film prati dešavanja iza scene, odnosno iza raskošne Modne revije Nakaza. “Žan Pol Gotje: Frik i Šik” prikazuje izuzetno ambiciozne dve godine stvaranja Gotjeovog glamuroznog kabarea koji će gledaoce uvesti u ekscentrični i često provokativni svet ovog jedinstvenog genija. Upravo se zbog toga film nalazi u kategoriji Biografije.

Projekcija je zakazana za 31. januar u 18 časova u Salu 6 Kombank dvorane.
Cena karte je 300 dinara.

af2-1
Foto: dokfest.rs/Promo

Film koji će tako đe biti prikazan 31. januara i to u Sali 5, s početkom u 19 časova je “Naša Afrika”. Cena karte je 350 dinara.

Film je iz Rusije, a režirao ga je Aleksandar Markov. Svetlost dana ugledao je 2017. godine.

“Više od 35 godina Sovjeti šire svoj geopolitički uticaj na afričkom tlu humanitarnom pomoći obojenom marksističkom ideologijom. Do 1991. godine, neki od najboljih filmskih radnika ove zemlje poslati su da zabeleže “slavno napredovanje” socijalizma u Africi. Sovjetski savez se raspao i “socijalizam” je postala ružna reč. Rusija je, boreći se sa ekonomskom krizom, izgubila sav politički interes u Africi. Ipak, hiljade kilometara arhivskog filmskog materijala i dalje postoji.”

Ovako je opisan film “Naša Afrika” koji je ujedno i prvenac reditelja, stoga je uvršten u kategoriju Prvi korak.

Još jedan Vrhunac koji će biti prikazan nešto kasnije, u 21 čas u Sali 5, jeste “VHS revolucija”.

Režirao ga je Dimitri Korčin, a izašao je 2017. godine.

“Biblioteka univerziteta Jejl otvorila je svoje VHS odeljenje i prikazala istoriju ovog globalnog medija. Zabavni portret mitske kasete prikazan je kroz putovanje od istoka ka zapadu i “vice versa”, a osvrt na osamdesete godine prošlog veka kao perioda koji je definisao naš svet takođe je istaknuti deo dokumentarca “VHS revolucija”.

Cena ulaznice iznosi 350 dinara.

Poslednji film koji će biti prikazan prvog dana festivala ДОК #1 takođe spada u kategodiju Vrhunci. U pitanju je film “Naš tim”, a zemlje porekla su SAD i Brazil.

Ovaj dokumentarac iz 2018. godine režirali su je Džef i Majkl Zimbalist.

“Nakon pada aviona na putu za Medeljinu Kolumbija, gde je trebalo da odigraju prvi finalni meč Kupa Južne Amerike, nastradali su igrači bezilskog kluba Šapekoense. Tim i grad su bili podeljeni oko toga kako bi se trebalo nositi sa tragedijom. Da li da se usredsrede na održavanje uspomene na pale ili da krenu dalje? Trojica preživelih otkriće svoju stranu priče.”

Film će biti prikazan u Sali 6 s početkom u 22 časa, a cena karte za projekciju iznosi 350 dinara.

Piše: Miljana Miletić

Izvor: dokfest.rs

 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.