Knjiga “Zašto volimo?” autorke dr Helen Fišer, koja se našla na listi Njujork tajmsovih zapaženih knjiga dobila je svoje srpsko izdanje. Pored ove, “Čigoja štampa” je izdala i njenu knjigu “Anatomija ljubavi”.

Pre nego što je postala profesor istraživač na Univerzitetu Rutgers, Helen Fišer je bila naučni saradnik u Američkom muzeju prirodne istorije u Njujorku.

Dr Fišer je sprovela opsežno istraživanje o evoluciji, izražavanju i hemiji ljubavi, a trenutno proučava biološke osnove ličnosti. Napisala je šest međunarodno najprodavanijih knjiga i mnogo članaka o nauci o mozgu i ljudskom socijalnom ponašanju.

Knjiga “Zašto volimo? : priroda i hemija romantične ljubavi” predstavlja provokativnu, prosvetljujuću, sveobuhvatnu i uverljivu studiju o ljubavi koja nudi radikalno nove odgovore na pitanja: Šta je ljubav, koga volimo i kako održati ljubav u životu.

Radeći sa timom naučnika na skeniranju mozga ljudi koji su se upravo ludo zaljubili, Fišer je dokazala ono što su psiholozi donedavno samo sumnjali:

Kada se zaljubite, određena područja mozga zasvetle pojačanim protokom krvi. Ova velika knjiga koristi te podatke da bi tvrdila da je romantična strast ugrađena u naš mozak milionima godina evolucije. To nije emocija, to je nagon snažan poput gladi.

Ako želite bljeskove i posebna iskustva romantične ljubavi čitajte romane. Ako želite da razumete ovaj glavni kvalitet ljudske prirode do njegovih korena pročitajte “Zašto volimo?” – E. O. Vilson, profesor emeritusuniverzitetskog istraživanja,Univerzitet Harvard

Prvi put objavljena 1992. godine, “fascinantna” (Njujork tajms) “Anatomija ljubavi“ : prirodna istorija parenja, braka i zašto lutamo” brzo je postala klasik.  Ova knjiga predstavlja novu, naučno zasnovanu i optimističnu perspektivu odnosa u našem digitalnom dobu – ono što Helen Fišer naziva laganom ljubavlju.  U njoj ćete naći sve:

  • prirodne igre udvaranja
  • ko, kada, gde i zašto čini preljubu
  • ljubavne zavisnosti
  • četiri široka hemijski zasnovana stila ličnosti i šta svaki od njih traži u romansi
  • najnoviji podaci o svetskim (biološki utemeljenim) obrascima razvoda
  • kako i zašto muškarci i žene misle drugačije
  • prava priča o ženama, muškarcima i moći
  • uspon i pad seksualnog dvostrukog standarda
  • šta nam nauka o mozgu govori o tome kako napraviti i održati srećno partnerstvo

Da li je romantična ljubav kreacija trubadura i pesnika ili ima duboke evolucione korene? Da li se istinska ljubav izdaje u skeneru mozga? Očima naučnika, ali glasom pesnikinje, Helen Fišer razotkriva mnoge svetove i vekove erotske ljubavi. Za novinare širom sveta, Helen Fišer i njene knjige su glavni autoritet za ljubav i bol u srcu još od izlaska prvog izdanja knjige “Anatomija ljubavi”. Niko drugi ne poznaje tako dobro ljudsko srce niti ga objašnjava sa takvom duhovitošću i stilom.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.