Šesnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA biće zatvorena u četvrtak, 3. juna u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnji kraj manifestacije biće obeležen osvrtom na prethodnih 15 godina, dodelom priznanja i još jednim skretanjem pažnje na izuzetno značajane arhitektonske događaje koji su obeležili sezonu 2019/2020.

Izložba „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“ koja je u fokus međunarodne javnosti stavila arhitektonska dostignuća nastala na teritoriji bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka obeležila je 2018. godinu. Početkom 2019. godine, neposredno po završetku izložbe, u stalnu kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku MoMA uvršteni su eksponati vezani za dva beogradska naselja: Cerak Vinogradi (Milenija i Darko Marušić, Nedeljko Borovnica) i Blok 23 (Aleksandar Stjepanović, Božidar Janković, Branislav Karadžić) što je još jednom potvrdilo vrednosti ovih graditeljskih poduhvata, predstavnika Beogradske škole stanovanja.

Iste, 2019. godine naselje Cerak Vinogradi, proglašeno je za kulturno dobro Republike Srbije, čime je uvršteno u red vrhunskih graditeljskih postignuća u našoj zemlji, ali u grupu od samo nekoliko naselja u Evropi koja su na ovaj način zaštićena.

Ovogodišnja BINA u fokus svog bogatog programa stavila je Beogradsku školu stanovanja sa namerom da se još jednom skrene pažnja na značaj stambene arhitekture, na kreativnost i vanvremenski kvalitet rešenja koja i danas mogu biti primer i inspiracija savremenim arhitektima, ali i na nužnost da se sa pažnjom i odgovornošću pristupi zaštiti i očuvanju ovih arhitektonsko-urbanističkih celina.

Kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji na ovogodišnjoj BINA predstavljena su kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja.

Organizator 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA je Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, i brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Foto: Iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.