July 9, 2019

Završen 6. Bašta fest, dodeljene nagrade

Foto: Bašta fest

Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, svečano je zatvoren. Već šestu godinu zaredom ovaj uzbudljiv festival u Bajinoj Bašti akcentuje filmove s kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, skreće pažnju na mlade autore, kratki film, ali i pravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji.

Ceremonija zatvaranja održala se u bioskopu “Vlaja” gde se su se publici obratili članovi žirija –Dragana Varagić, glumica iz Srbije, Raško Miljković, reditelj iz Srbije i Karla Fote, producentkinja iz Rumunije, koji su u protekla tri dana pogledali 24 filma iz 18 zemalja i nagradili sledeće autore:

Najbolji film – “Randevu u mesečevoj orbiti” Mélanie Charbonneau

Najbolji reditelj – Alexander Sagmo “Zvuk neočekivane smrti” 

Najbolji scenario –  Charles Habib-Drouot “Kraljica Krokodil” 

Najbolja glumica – Sofia Kokkali “Hektor Malo: Poslednji dan u godini” Jacqueline Lentzou 

Najbolji glumac – Uroš Aziraj “Žicka” Ivan Bukvić 

Specijalna nagrada – Daisy Sadler za scenario “Crna šuma” Jean-Marc E.Roy & Philippe David Gagné

Specijalna nagrada – za glumce Bas Keizer i Gijs Blom “Dante vs Muhamed Ali” Marc Wagenaar

Foto: Bašta fest

Jevremović Saška, Živanović Hristina i Ivan Đurić – koje čine ovogodišnji Žiri mladih dodelili su nagradu za najbolji film ostvarenju “Žicka”, reditelja Ivana Bukvića.

Ove godine pokrenut je i program Bašta Pitch, u okviru kog petoro reditelja predstavilo svoje projekte i to: Jovan Dimoski, Tamara Broćić, Aleksa Mihajlović, Nemanja Novosel i Nikola Polić. Oni su u toku festivala radili sa mentorkom Minom Đukić i gostujućim predavačem Milanom Stojanovićem na razvoju svojih projekata i pripremi za pitch (prezentaciju) projekta.

Nakon oba žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić koji se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, sponzorima, kao i mnogobrojnim mladim volonterima koji su i ove godine u velikoj meri doprineli realizaciji festivala. Nakon Jovana Jelisavčića, umetnička direktorka Maja Šuša najavila je dugometražno ostvarenje “Zlogonje” koje je zatvorilo ovogodišnji festival.

Buč Kesidi / Foto: Bašta fest

Kada se ceremonija dodele nagrada završila, publika se preselila u Dom omladine Ustanova Kultura, gde su okviru muzičkog programa nastupali bendovi Buč Kesedi i Šajzerbiterlemon.

Foto: Bašta fest