Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, svečano je zatvoren. Već šestu godinu zaredom ovaj uzbudljiv festival u Bajinoj Bašti akcentuje filmove s kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, skreće pažnju na mlade autore, kratki film, ali i pravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji.

Ceremonija zatvaranja održala se u bioskopu “Vlaja” gde se su se publici obratili članovi žirija –Dragana Varagić, glumica iz Srbije, Raško Miljković, reditelj iz Srbije i Karla Fote, producentkinja iz Rumunije, koji su u protekla tri dana pogledali 24 filma iz 18 zemalja i nagradili sledeće autore:

Najbolji film – “Randevu u mesečevoj orbiti” Mélanie Charbonneau

Najbolji reditelj – Alexander Sagmo “Zvuk neočekivane smrti” 

Najbolji scenario –  Charles Habib-Drouot “Kraljica Krokodil” 

Najbolja glumica – Sofia Kokkali “Hektor Malo: Poslednji dan u godini” Jacqueline Lentzou 

Najbolji glumac – Uroš Aziraj “Žicka” Ivan Bukvić 

Specijalna nagrada – Daisy Sadler za scenario “Crna šuma” Jean-Marc E.Roy & Philippe David Gagné

Specijalna nagrada – za glumce Bas Keizer i Gijs Blom “Dante vs Muhamed Ali” Marc Wagenaar

Foto: Bašta fest

Jevremović Saška, Živanović Hristina i Ivan Đurić – koje čine ovogodišnji Žiri mladih dodelili su nagradu za najbolji film ostvarenju “Žicka”, reditelja Ivana Bukvića.

Ove godine pokrenut je i program Bašta Pitch, u okviru kog petoro reditelja predstavilo svoje projekte i to: Jovan Dimoski, Tamara Broćić, Aleksa Mihajlović, Nemanja Novosel i Nikola Polić. Oni su u toku festivala radili sa mentorkom Minom Đukić i gostujućim predavačem Milanom Stojanovićem na razvoju svojih projekata i pripremi za pitch (prezentaciju) projekta.

Nakon oba žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić koji se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, sponzorima, kao i mnogobrojnim mladim volonterima koji su i ove godine u velikoj meri doprineli realizaciji festivala. Nakon Jovana Jelisavčića, umetnička direktorka Maja Šuša najavila je dugometražno ostvarenje “Zlogonje” koje je zatvorilo ovogodišnji festival.

Buč Kesidi / Foto: Bašta fest

Kada se ceremonija dodele nagrada završila, publika se preselila u Dom omladine Ustanova Kultura, gde su okviru muzičkog programa nastupali bendovi Buč Kesedi i Šajzerbiterlemon.

Foto: Bašta fest


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.