Dodelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, u četvrtak, 10. septembra u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije svečano je zatvoren trinaesti Beldocs festival.

Beldocs se ove godine održavao online i na osam lokacija u Beogradu od 3. do 10. septembra.

Publika je počela da oseća dokumentarni film kao žanr budućnosti

Publici se na zatvaranju obratila direktorka Mara Prohaska Marković i iskazala zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala.

“Zadovoljni smo da smo u ovim vanrednim okolnostima uspeli da prikažemo 136 filmova i VR sadržaja, ugostimo goste iz inostranstva, upriličimo premijere domaćim autorima, nagradimo najbolje filmove i projekte. Stigle su sjajne reakcije od evropskih filmskih profesionalaca i eksperata kada su u pitanju industry aktivnosti, i tim Beldocsa ima mnogo novih ideja za dalji razvoj festivala. Publika je počela da oseća dokumentarni film kao žanr budućnosti, i to nas posebno raduje. Verujem da smo ponudili puno tema za razmišljanje. Vidimo se na Beldocsu 2021″, rekla je ona.


Pročitajte još i: Za Samu – dokumentarac koji ne smete propustiti


Srpski takmičarski program

Za nagrade za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program takmičilo se osam domaćih dokumentaraca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Anthoine Tirion (kritičar, pisac i selektor), Heleen Gerritsen (producentkinja) i Dejan Petrović (scenarista i reditelj).

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobio je film “Govori da bih te video” autorke Marije Stojnić.

Povodom nagrade, rediteljka Marija Stojnić se zahvalila festivalu, žiriju i publici, i svima koji su u ovaj film verovali i podržali ga.

“Ovo je veliko priznanje ne samo za ceo naš autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se dela našla u filma”, zaključila je autorka filma.

Staša Bukumirović, Mina Petrović i Nikola Stojanović / Foto: Nemanja Stojanović

Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodeljena je Staši Bukumirović za film “Pripadnost” rediteljke Tee Lukač.

“Jako mi je drago što je film dobio priliku da bude prikazan na Beldocsu, i veoma sam uzbuđena zbog nagrade, pogotovo jer su ovo bili moji prvi koraci u dokumentarnom filmu. Veliko hvala Beldocsu, žiriju, ekipi filma i publici koja je divno reagovala”, rekla je ona.

Za najbolju montažu domaćeg programa nagrađena je Mina Petrović za film “Blizanci satkani od sna” reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

“Montaža filma je bio relativno dug proces iz kojeg sam mnogo naučila, ne samo o montaži dokumentarnog filma, već i o međuljudskim odnosima, zahvaljujući glavnim protagonistima”, rekla je Mina i dodala: “Ko-reditelj Sead Šabotić i ja smo klesali materijal dok nismo došli do ove finalne dobitne kombinacije. Hvala Lei Vahrušev na razumevanju i velikoj podršci u tom procesu.”      

Mina Petrović / Foto: Nemanja Stojanović

Posebno priznanje za “Drenjine”

Posebno priznanje žirija u Srpskom takmičarskom programu dodeljeno je filmu “Drenjine” u režiji Nikole Stojanovića.

“Velika mi je čast što sam dobio posebno priznanje žirija, jer su ‘Drenjine’ moj prvi pravi dokumentarni film i ovo je apsolutno najbolja potvrda koju sam mogao da dobijem. Ova nagrada potvrđuje da u dokumentarnom filmu ipak radim nešto kako treba. ‘Drenjine’ je jako mali i ličan film i presrećan sam što je uspeo da komunicira sa gledaocima. Nastao je kao posveta mom psu i sa ovim priznanjem i premijerom na Beldocsu ta posveta je upotpunjena”, rekao je Nikola.


Pročitajte još i: Otvoren Beldocs: “Ovogodišnji Beldocs će ostati upamćen”


Međunarodna takmičarska selekcija

Za nagradu najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se 12 internacionalnih dokumentarnih ostvarenja.

Žiri u sastavu Maria Vera (festivalska distributerka i agentkinja prodaje), Kazuo Hara (reditelj) i Ivan Marković (reditelj i direktor fotografije) odlučio je da nagrada za najbolji film pripadne autoru Hassenu Ferhaniju, za ostvarenje “Ulica Sahara 143”.

“Ne dobijam tako često nagrade i veoma sam srećan. Činjenica da je moj film dopreo do publike u Srbiji ili do članova žirija na različitim krajevima sveta, pokazuje da je filmski jezik koji sam koristio univerzalan. Veoma sam dirnut, i to je zaista izuzetna čast za mene”, rekao je on.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film “Viktorija” koji su režirale Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer i Isabelle Tollenaere Waren. 

U ime sve tri rediteljke, Liesbeth de Culaer se zahvalila na nagradi i istakla kako je sjajno što je festival održan uživo, pred publikom.

“Sinoć sam razgovarala sa Lašejem, glavnim likom u filmu, i ispričala mu za našu nagradu. On je rekao to najbolja vest koju je čuo u poslednjih mesec dana i da je donela puno radosti njegovoj duši. Mislim da to važi i za sve nas. Hvala vam!”, rekla je ona.

Najbolji kratki film Beldocsa – “Bjeli Božić”

Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa pripala je Josipu Lukiću za film “Bjeli Božić”.

Hrvatski reditelj je izrazio radost što je žiri prepoznao “iskrenu emociju” i sam pristup filmu.

“Oduvijek sam htio napraviti nekakav ‘antifilm’ bez zadanih narativnih formi, samo na na nekakav unutarnji osjećaj, film u kojem će se pričati o dnevno-političkim banalnostima, ali i nekim mojim društvenim fiksacijama tako da me ovo ugodno iznenadilo.  Jako mi je drago za ovu nagradu na Beldocsu jer je veliki podstrek za daljnje eksperimentiranje u filmskom stvaralaštvu.   Nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti i uživo”, rekao je Lukić.


Pročitajte još i: Beldocs 2020: Preko 135 dokumentaraca iz celog sveta


Beldocs Teen program

U okviru Beldocs Teen programa za najbolji film proglašen je dokumentarac “Let iznad blokova” autorki Ellen Fiske i Ellinor Hallin.

Specijalna nagrada žirija u ovoj konkurenciji pripala je filmu “Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)” rediteljke Carol Dysinger.

Beldocs Industry program

U okviru Beldocs Industry programa, dodeljene su vredne nagrade.

Serbian Docs in Progress nagrada od 1.000 evra za projekat “I, gde je taj princ na belom konju?” rediteljke Sonje Rakić, uz posebno priznanje projektu filma “I’m people, I am nobody” Svetislava Dragomirovića.

Glavna nagrada Beldocs in Progress, pod pokroviteljstvom festivala Beldocs, pripala je projektu “Sunny” gruzijske rediteljke Keti Machavariani.

Posebno priznanje žirija dobio je projekat “Funk Yu” hrvatskog reditelja Franka Dujmića.

Nagrade Cinesquare i East Silver Caravan otišle su projektu “The Elf’s Tower” ukrajinske rediteljke Poline Kelm.


Pročitajte još i: Pet filmova i tri panela o istraživačkom novinarstvu na Beldocsu


Beldocs Academy nagrada

Beldocs Academy nagradu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Crne Gore, dobio je VR projekat “Up in the air” Oksane Syhareve Natalije Pogudine iz Ukrajine.

Nakon dodele nagrada, premijerno je prikazan film “iČovek” norveške rediteljke Tonje Hessen Schei, koji je zatvorio ovogodišnje festivalsko izdanje.

Foto: Nemanja Stojanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.