October 21, 2020

Završena RUNDA: Dogodila se predivna stvar!

Revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA potvrdila je da u kratku formu i te kako stane puno.

U samo dva dana, 16. i 17. oktobra, peta po redu revija je u osječkom bioskopu Urania prikazala više od 20 kratkometražnih filmova hrvatskih reditelja, studenata filma i likovne umetnosti, ali i glumaca koji su svoje radno mesto preselili i „iza kamere“.

Dalija Dozet / Foto: Tomislav Marcijuš

„Meni se čini da se i unatoč ovim vremenima koja su malo škakljiva za sve nas, zapravo dogodila predivna stvar, a to je da su ljudi odlučili doći u kino. I to u kino popratiti, ne bilo koje filmove, već hrvatske kratke filmove. Nadam se da smo sa svojim dobrim programom uspjeli uhvatiti još kojeg vjernog pratitelja i budućeg prijatelja RUNDE. Istovremeno mi se čini da, kao i svake godine, imamo super tim volontera oko sebe, a vidim i velik broj novih lica koja me jako vesele jer mi se čini da je RUNDA zapravo na neki čudnovat način uspjela svoj 5. rođendan proslaviti s velikim brojem publike što je možda najbolji mogući rođendanski poklon u ovim čudnim vremenima“, na protekli se vikend osvrnula Dalija Dozet iz organizacije Filmske RUNDE.

A dobar se program ove godine fokusirao na glumu kao filmsku profesiju. U filmskom delu programa to je značilo Fokus Rundu: Gluma i popratni deo programa Glumci režiraju. U edukativnom delu to je bila ŠPICA radionica kojoj su se, osim 15 polaznika iz cele Slavonije, pridružili i osječki glumci predvođeni Aretom Ćurković i Anitom Schmidt.

Publika je između projekcija mogla primijetiti kratke jednominutne festivalske špice koje su u potpunosti nastale na trodnevnoj radionici ŠPICA radionica. Filmska RUNDA već četiri godine organizira tu radionicu, ja sam je do sada uvijek polazio, a sada sam bio voditelj iste zajedno s kolegom Tinom Ostrošićem. Radionica je zamišljena kao trodnevna intenzivna filmska škola s ciljem da polaznike opremi osnovnim znanjem o filmskom stvaranju. Meni kao srednjoškolcu  puno je značilo to što u Osijeku postoji jedna ovakva škola, tako da nam je bilo jako bitno podijeliti što više znanja koja smo skupili na prvoj godini fakulteta s polaznicima koji su zbilja pokazali velik interes, predanost i jako veliku preciznost u razvoju same ideje“, istaknuo je David Gašo, jedan od voditelja ŠPICA radionice.

U saradnji s Croatian.film platformom, u Fokus RUNDI – glumi, iznenađenje revije je bila glumačka igra u kojoj su učestvovali predselektor Mario Kozina, žiri u sastavu Areta Ćurković, Mia Anočić-Valentić, Domagoj Mrkonjić i publika. Cilj je bio odabrati  filmove u kojima gluma zauzima istaknuto, posebno ili drugačije mesto, a odabir je ostao tajan do samog prikazivanja na reviji.

Prikazani su filmovi Žuti mjesec Zvonimira Jurića, U plaventilo Antonete Alamat Kusijanović, Cvijeće Judite Gamulin, Bila soba Mladena Stanića, Zvir Miroslava Sikavice i Inkasator Igora Mirkovića.

Publiku je posebno privukla Studentska RUNDA, runda filmova čiji su autori studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Ove je godine RUNDA prikazala i film mlade Osječanke i studentkinje Akademije za umjetnost i kulturu Marije Josipović, Dnevnik. Mariju je, kaže, prilika da svoj film gleda iz crvene kino stolice posebno razveselila, ali i uvelike ohrabrila u daljem filmskom radu.

Osim ovih studentskih, svoje su mesto na filmskom platnu bioskopa Uranije pronašli i profesionalni kratki filmovi premijerno prikazani u sklopu Festivalske RUNDE.

Među njima se takođe našao jedan koji se u Osijeku osećao „domaće“ – Njemački inat Silve Ćapin, Osječanke sa zagrebačkom adresom. Film u potpunosti snimljen na plaži u dvoranu je i u ove „tmurne“ dane doneo dašak leta, baš kako je to Silva poželela u svojoj video poruci koja je prethodila filmu.

„Srce nam je puno kad vidimo da nas podržavate u ovako teškim vremenima. Nadam se da ćemo iduće godine napuniti cijelo kino bez ikakvog straha i razmišljanja“, s pozornice se za kraj obratila Ana Šimić iz organizacije.

Foto: Tomislav Marcijuš