Prepune ustanove kulture i kulturne stanice, velika imena iz sveta umetnosti, glumci i muzičari iz zemalja bivše Jugoslavije, četiri festivala, spomenik miru – u proteklih mesec dana više od 8000 Novosađana posetilo je specifične programe i događaje koji afirmišu mir u sklopu „Tvrđave mira“. Ova, četvrta programska platforma iza koje stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, od 7. juna do 7. jula dokazala je da Novi Sad grad koji promoviše mir, kroz umetnost i kulturu, a u skladu sa pripremom za 2021 – godinu u kojoj nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Da su programi ispunili očekivanja Novosađana, pored velikog odziva, govore i činjenica da je Novi Sad u mesec dana okupio tri umetnika svetskog glasa: Joko Ono, Endija Vorhola i Anri de Tuluz-Lotreka.

Izložba Lotrekovih radova zaokružila je „Tvrđavu mira“, a već na samom otvaranju, 3. jula u kulturnoj stanici Svilara, okupila je nekoliko stotina Novosađana. Uz radove kontroverznog francuskog umetnika, posetioci Svilare do 20. jula mogu da prisustvuju brojnim pratećim događajima koji će uneti duh Pariza u Novi Sad. Samo u prvih pet dana više od 1000 Novosađana posetilo je kulturnu stanicu u Almaškom kraju, a očekuje se još zainteresovanih za Lotrekovu umetnost, imajući u vidu da su još dva stručna vođenja zakazana za 13. i 20. jul od 20:21 sat, kao i raznovrsni sadržaji poput koncerata, predavanja, radionica za decu.

IZLOŽBA “ENDI VORHOL” U NOVOM SADU, KUSTOS UROŠ ĐURIĆ

U okviru izložbe „Andy Warhol“, koja je trajala od 5. do 24. juna, posebno stručno vođenje organizovano je 21. juna, uz autentičnog kustosa, multimedijalnog umetnika Uroša Đurića. Velika poseta u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada bila je dovoljan razlog zbog kog su stručna vođenja ponovljena u još dva termina 24. juna kroz koja je Đurić na slikovit način predstavio život Endija Vorhola, uz brojne detalje, manje poznate činjenice sa akcentom na razbijanje predrasuda o elitnoj kulturi i na spajanje avangardnog i komercijalnog, čime se Vorhol vodio.  

Četiri festivala deo „Tvrđave mira“

Platforma „Tvrđava mira“ je pokrenuta 7. juna, a na samom početku obeležili su je koncerti u okviru ne-klasičnog festivala klasične muzike „NEO“, pa je tako koncert „Sevdah“ napunio Sinagogu do poslednjeg mesta, a Novosađani su još jednom potvrdili koliko uživaju u melodijama sevdalinki.

Nesvakidašnji ansambl Kaliomene, koji izvodi najstariju hrišćansku muziku Evrope, izazvao je takođe veliko interesovanje, a njihov nastup uz specijalne svetlosne projekcije u Crkvi imena Marijinog ostavio je jak utisak na veliki broj posetilaca.

Oduševila je i muzička predstava „Priča o vojniku“ odigrana u Studiju M, koja je na zanimljiv način spojila muziku i glumu i u okviru koje je, u sjajnom izvođenju Zijaha Sokolovića i muzičara iz regiona, predstavljen teret sa kojim se jedan vojnik suočava po povratku iz rata.

TVRĐAVA MIRA: ŠEKSPIR NA JAPANSKI NAČIN U NOVOSADSKOM POZORIŠTU I MLADE NADE U KATOLIČKOJ PORTI

Cenjene umetnike iz regiona okupila je i predstava „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića izvedena u okviru „Šekspir festivala“, koja analizira zašto je Šekspir i dalje među najigranijim dramskim piscima. Svoju verziju Šekspira predstavile su glumačke veličine poput Milene Zupančič, Svetlane Bojković, Voje Brajovića, Svetozara Cvetkovića, Zijaha Sokolovića, Miodraga Krivokapića, Ozrena Grabarića, Igora Đorđevića, Jelene Đulvezan i drugih, koji su, svojim sjajnim izvođenjem, dočarali zašto je Šekspir večna inspiracija rediteljima i „veliki zalogaj“ za glumce, ali i publiku.

U saradnji dve Evropske prestonice kulture, Novog Sada i Matere, na Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra – Infant izvedena je predstava „Human shame“ („Ljudska sramota“). Predstava, na kojoj su radili umetnici okupljeni oko #reteteatro41, istražuje temu stida i sramote, kako onih ličnih, tako i kolektivnih. Predstava je povezala ples i glumu, a većim delom je inspirisana pričama zatvorenika, koji se na različite načine suočavaju sa stidom. Pokreću se pitanja sramote koju pojedinac oseća iz različitih razloga – zbog svog izgleda, porodice, porekla, neuspeha, različitosti…

Svoj udeo u širenju poruke mira i besmisla rata i sukoba, dala je i sedma umetnost. Peti po redu „2114 Film fest“ Novog kulturnog naselja predstavio je najnovija ostvarenja iz čitavog regiona, sa temom ratnih sukoba tokom devedesetih godina, koji su ostavili ozbiljne posledice i traume, koje se još uvek osećaju.

Izložbe kao podsetnik na očuvanje mira

Pored velikih imena sa prostora bivše Jugoslavije, Novosađani su u okviru „Tvrđave mira“ imali priliku da se prisete kako je izgledao svakodnevni život u nekadašnjoj državi u okviru izložbe „Život običnih ljudi u Kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji“. Ta „Jugoslavija u malom“ nostalgično je predstavila više od hiljadu predmeta, što je tek trećina kolekcije Novosađanina Zorana Jankovića, koja prikazuje industrijski napredak, kao i razvoj dizajna.

„Na marigini istorije“ multimedijalni projekat, koji obuhvata medije, poeziju, fotografije i video zapise, pokrenuo je temu migracija i posledica rata u Siriji, kao i oslikavanje situacije nakon NATO bombardovanja Srbije. Na projektu su zajedno radili Mohamad Kebevar – pesnik iz Sirije, Meri Mekdonald – multimedijalna umetnica iz Londona i Nataša Boškić – Novosađanka koja na pedagoškom fakultetu u Vankuveru radi kao direktor grupe za podršku za upotrebu obrazovne tehnologije.

Spomenik mira – novo kulturno nasleđe Novog Sada

Ključni događaj u okviru „Tvrđave mira“ svakako je i otkrivanje spomenika mira „One day…“ koji predstavlja novi simbol i kulturno nasleđe Novog Sada. Spomenik je kreirala multimedijalna umetnica Joko Ono, a projekat je realizovan u saradnji sa Exit fondacijom i kompanijom NIS. Spomenik će doprineti promociji grada kao centra evropske kulture, ali i nezaobilazne turističke destinacije.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.