Završeno je XVIII Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, najeminentnije i najveće opersko takmičenje u regionu.

Nakon četiri dana u izuzetnoj konkurenciji od preko stotinu kandidata, odlukom internacionalnih žirija dobitnik glavne nagrade takmičenja je Strahinja Đokić iz Srbije. Nagrada podrazumeva organizaciju solističkog koncerta sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od pet stotina evra koju obezbeđuje JCI Srbija i porodica Ćesarov, a AV Team produkcija obezbeđuje video snimak i fotografije koncerta.

Priznate tri nagrade Kulturnog elementa, organizaciju solističkog koncerta na eminentnim lokacijama u Beogradu i finansijsku nagradu od dve stotine eura dobili su Marijana Šovran (Crna Gora), Martina Koljenšić (Srbija) i Ana Gvozdenović (Srbija). Takmičenje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, finansijske nagrade dodeljuje JCI Srbija i Veselin Ćesarov, a prijatelj takmičenja su GeloRevoice, Hotel Envoy i Jerry ketering.

Preporuku žirija za učešće u produkciji Operosa opera festivala dobio je Mladen Prodan, a specijalna nagrada AV TIM produkcije, profesionalni studijski snimak dobili su Lazar Parežanin, Marija Arutjunjan i Marina Nikolić.

Žiri za starije uzraste je zasedao u sastavu Berislav Jerković (Hrvatska), Maria Temeši (Mađarska), Vesna Šouc (Srbija) i Dan Pataka (Rumunija), a žiri za mlađe uzraste su činili Arijana Gigliani Philipp (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija) i Senka Nedeljković (Srbija).

Početkom sledeće sezone, u septembru mesecu na Kolarcu će biti održan koncert pobednika na kojem će nastupiti dobitnici specijalnih nagrada kao i pobednici kategorija i najbolje plasirani takmičari.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.