May 11, 2021

Zdravica – čaša gore za sve koji čekaju ONU poruku!

Foto via KCB

Francuska komedija koja će i najozbiljnije iskreno nasmejati, zasluženo se plasirala u zvanični program Kanskog festivala i pobrala simpatije širom sveta.

Tema je univerzalna. Ona privremeno napušta naoko idiličnu romantičnu vezu, tražeći pauzu. Pauza u savremenim muško-ženskim odnosima nije isto što i raskid, raskid je, kako se više puta ironično ponavlja u filmu, onda kad se zvoni za kraj, pauza je kao kad pauzirate film, ne neodređeno vreme. Iako iznenađen, on ipak uspe da odoli iskušenjima i ne kontaktira je duže od mesec dana, nakon čega joj pošalje promišljenu, pristojnu i relativno formalnu poruku i odlazi na porodičnu večeru.

Kako to često biva kod introvertnih ljudi, porodica, roditelji, zet i sestra, nisu upoznati sa Adrijanovim mukama i njegovom narastajućom anksioznošću jer se na viđenu poruku ne stiže odgovor. Ovde „Zdravica” prerasta u pravi evropski, umetnički film i kroz prvo lice vodi nas kroz paradigmatičnu ličnu dramu na komičan način.

Tokom porodične večere, Adrijan dobija poziv da govori na venčanju svoje sestre. Taj predlog uvećava njegovu anksioznost, pitanje zbog čega mu devojka ne odgovara ostaje u senci brige zbog javnog nastupa.

Foto via KCB

A porodice su komplikovana stvar. Otac kome se prećutkuju beskrajne digresije u prepričavanju svima poznatih anegdota, majka koja razgovore otpočinje opštim mestima, otuđenost najbližih i zapitanost – da li se mi uopšte poznajemo? Kroz kombinaciju unutrašnjih monologa junaka filma, analize njegovog (nepostojećeg) javnog nastupa, razloga zbog kojih mu devojka ne odgovara na poruku i kreativna igranja svetlom i scenom, film „Zdravica” će vas kvalitetno zabaviti.

Ukoliko od komedije tražiti više od gega, ne propustite da pogledate „Zdravicu” u bioskopu! U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda na Instagramu poklanjamo dve ulaznice za projekciju filma u sredu u 18h, ujedno i poslednji put na repertoaru ovog bioskopa!