Predstavljanje nagrađivanog romana “Zemlja koju gazimo” španskog pisca Hesusa Karaska biće održana u četvrtak, 12. marta u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu, sa početkom u 19 časova.

Karasko je poznat srpskoj čitalačkoj publici po svom debitantskom romanu “Žega”, koji je i evropska i ovdašnja publika prepoznala kao jedan od najboljih evropskih romana poslednje decenije.

Njegov drugi roman pod nazivom “Zemlja koju gazimo” objavljen je u okviru projekta “Preko horizonta: međukulturni mozaik savremene evropske književnosti” izdavačke kuće Heliks.

O autoru i njegovom stvaralaštvu govoriće Vesna Stamenković, koja je prevela obe Karaskove knjige na srpski jezik, urednica izdavačke kuće Heliks Katarina Ješić i književna kritičarka Marija Nenezić.

“Zemlja koju gazimo” je prozna ispovest protagonistkinje Eve Holman, supruge nasilnog i dementnog pukovnika koji je učestvovao u ratu u Španiji, početkom 20. veka, u kojem je poginuo njihov sin. Ovo je roman o veoma neobičnim okolnostima koje život može da donese. Neočekivan zaplet dešava se kada se u dvorište Holmanovih useli neobičan stranac, nemi beskućnik Leva. Kako im je okupirao dvorište, stranac je postepeno i nehotice okupirao i njihove živote. Eva pronalazi vezu između stranca i smrti njenog sina i nesvesno počinje da prezire muža zbog učešća u strahotama rata.

Za roman “Zemlja koju gazimo” autor je dobio prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost.

Hesus Karasko po struci je profesor fizičkog vaspitanja, ali se u svojoj biografiji može pohvaliti raznim zanimljivim poslovima kao što su berač grožđa, postavljač izložbi, grafički dizajner… Strast prema čitanju i pisanju gajio je oduvek, pišući dnevnike, kratke priče i dečje novele. Živi u Sevilji.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.