Pre 150 godina, život žena bio je veoma različit od današnjeg; one nisu mogle da donose odluke o svom telu, da glasaju ili da zarađuju novac za sebe. Kada su se rodile roditelji su bili glavni, zatim muževi. Scenario je počeo da se menja tek kada su počele da se organizuju i bore za slobodu i jednakost.

U knjizi „Ženska borba: 150 godina borbe za slobodu, jednakost i sestrinstvo” Marta Bren i Jeni Jurdal ističu istorijske bitke žena – između ostalog i za pravo na obrazovanje, učešće u politici, upotrebu kontraceptivnih sredstava, jednakost na tržištu rada – povezujući ih sa raznim društvenim pokretima. Rezultat je bogata panorama feminističke borbe, koja pokazuje napredak koji je već postignut – i sve ono što bi trebalo postići.

Snažna, pristupačna knjiga! Ova prodorna, pristupačna knjiga donosi mnogo toga u ogorčenim izrazima razdraženih žena ratnica, koristeći u potpunosti jake blok boje koje ilustruju tragediju i pobedu. Beskompromisno se bori protiv nasilne represije, uklanjanja homoseksualnih žena iz društvenog života i zalažući se za njihovu reproduktivnu autonomiju, ova kratka, ali sadržajna turneja kroz 150 godina feminizma deluje globalno relevantno i dobrodošlo.

– The Guardian

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.