Onlajn ciklus filmova „Ženski ugao. Pionirke“ posvećen prvim španskim filmskim rediteljkama održaće se od 9. do 28. marta, u mesecu u kojem se obeležava Međunarodni dan žena.

Ove rediteljke su debitovale kao filmske rediteljke u periodu od pedesetih do osamdesetih godina i zbog toga se smatraju pionirkama u istoriji španske kinematografije. 

Reč je o Ani Mariskal, Pilar Miro, Margariti Aleksandre, Hosefini Molini i Sesiliji Bartalome.

Ovih pet filmskih autorki snimale su svoje filmove iskreno i posvećeno uprkos činjenici da im vreme nije išlo na ruku.

Svi filmovi biće dostupni na Vimeo kanalu Instituta Servantes u toku 48h, počev od naznačenog datuma.

Filmovi kojo će biti prikazani su: „Segundo Lopes, urbani avanturista“, „Mačka“, „Zločin u Kuenki“, „Noćna predstava“, „Nakon… Ne može čovek da vas ostavi same“, „Nakon…Čvrsto vezan“.

O programu

„Ženski ugao“ je od 2010. godine redovan program Instituta Servantes posvećen ženskoj kulturi. Obuhvata novije filmove koji nam služe kao primer filmske produkcije španskih rediteljki.

Foto: Pexels


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.