Sinoć je u Los Anđelesu održana 77. po redu dodela prestižne nagrade Zlatni globus” za najbolja filmska ostvarenja u prethodnoj godini.

Film “1917” reditelja Sema Mendesa proglašen je za najbolji u kategoriji dramskih filmova. Mendesu je pripala nagrada za najboljeg režisera.

Film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu” nagrađen u kategoriji mjuzikl/komedija, kao i za najbolji scenario. Bred Pit je dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca u ovom filmu. O filmu smo vam pisali OVDE.

Foto: Youtube/Printscreen/Blitz Film Srbija

Rene Zelveger proglašena je najboljom glumicom u kategoriji drame, za ulogu Džudi Garland u istoimenom filmu. Nagrada za najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala je Hoakinu Finiksu, za glavnu ulogu u filmu “Džoker”.

Awkwafina je proglašena najboljom glumicom u kategoriji mjuzikl/komedija (“The Farewell”). Najbolji glumac u istoj kategoriji je Taron Egerton (“Rocketman”).

Nagrada “Zlatni globus” za najbolju sporednu glumicu pripala je Lauri Dern (“The Marriage Story”).

“Zlatni globus” za najbolji film na stranom jeziku pripao je filmu južnokorejskom filmu “Parazit”. O filmu smo vam pisali OVDE.

Film “Parazit” / Foto via FAF

Animirani film “Missing Link” proglašen je najboljim u ovoj kategoriji, ostavivši iza sebe “Kralja lavova” i “Frozen 2”.

Najbolje serije

Kada su u pitanju serije, najbolja od dramskih je “Succession”, a najbolji glumac u istoj kategoriji je Brajan Koks. U ženskoj kategoriji, nagrada je pripala Oliviji Kolman (“The Crown”).

Serija “Fleabag” nagrađena je u kategoriji mjuzikl/komedija, a Fibi Voler-Bridž u istoj kategoriji za najbolju glumicu.

Remi Jusuf osvojio je “Zlatni globus” za najboljeg glumca u seriji u kategoriji mjuzikl/komedija (“Remy”).

BBC-jeva kratka serija “Černobilj”, o kojoj smo vam pisali OVDE, takođe je nagrađena “Zlatnim globusom”. Najbolji glumac u ovoj kategoriji je Rasel Krou (“The Loudest Voice”), a najbolja glumica Mišel Vilijams (“Fosse/Verdon”).

Najbolja sporedna glumica u kratkoj seriji ili televizijskom filmu je Patriša Arket (“The Act”).

Nagrada za životno delo

Oskarovcu Tomu Hanksu pripala je nagrada za životno delo “Cecil B. deMille”. Voditeljki i komičarki Elen Deženers pripala je nagrada “Carol Burnett” za doprinos televiziji.

Najbolja pesma je “I’m Gonna Love Me Again” (Elton John, Bernie Taupin). Sa nagradom u ruci otišla je i Hildur Guðnadóttir za najbolju muziku (“The Joker”).

Foto: MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.