June 17, 2021

Zoran Bar: Zamagljeni odraz

Foto: Unsplash/Dimitri Bong

Mekše od letnjeg povetarca ušetala je u lokal gde je sedeo za šankom, zagledan u krpu boje buđi, nadajući se da je zaposleni nisu koristili za održavanje higijene čaše iz koje je ispijao svoj eliksir protiv realnosti.

Odmerenim pokretima, koji su izgledali kao da njima nesvesno zavodi samu sebe, zapalila je cigaretu i senzualnim tonom izgovorila svoju narudžbinu.

Pogled kojim je besciljno lutao po prostoriji, bio je tek bezuspešni pokušaj da, kroz fokus ka spoljašnjem okruženju, suzbije unutrašnji nemir.

Zvuk njenih potpetica diskretno je dopunjavao ritam bluza, čiji se epicentar nije nalazio u zvučnicima već u predelu grudi u kojima je nosila tajnu, izraženu uvek prisutnim osmehom, ocrtanim na usnama, ali ne i u očima.

Veliki ožiljak na spoljašnjem delu njegove šake mogao je biti povezan sa inicijalima na upaljaču koji je, kao uvek prisutni ritual, sa upadljivom spretnošću, provlačio kroz prste.

U jednom trenutku, kada je atmosferu lokala odredila nežna i beskrajno setna „Almost Blue”, usvojenog sina džeza, čuvenog i večito neuklopljenog, Četa Bejkera1, pogled im je bio usmeren u istom pravcu – prema kutku gde se nalazio džuboks.

Dok je melodija čiste melanholije dostizala vrhunac, njene štikle su se nalazile na podu, pod stolom za kojim je sedela, a prsti stopala se snažno skupljali kod svake strofe, kao da stoički pokušava da podnese kakvu neispoljenu bol.

Kada je pesma prestala da se emituje sa razglasa, a tek počinjala da odzvanja u njihovim mislima, pogledao je u svoj zamagljeni odraz u ogledalu šanka i učinilo mu se da je primetio čudan, biserni odbljesak na rubu jednog oka, dok je ona ispijala svoj koktel boje višanja i osećala dvostruki užitak, pošto je čaša ublažavala oštro pulsiranje u predelu usne, koju je, nekoliko puta, snažno ugrizla tokom boravka u snolikoj atmosferi letnje večeri, ispunjene svetlucavim opsenama i olovnom setom.

Završivši napitak, koji je bio jednako privlačan kao i njena pojava, odlučno je ustala i usmerila se prema šanku. Nakon što je platila, vratila se do stola, gde se zadržala sve dok nije spakovala stvari u tašnu i odsutno krenula ka izlazu.

Dok je otvarala vrata, pre nego što je izašla, njena senka se u neprimetnom trenutku ocrtala po podu lokala, spojivši se sa njegovom.

Topao večernji vazduh sa ulice, čijim je pločnicima koračala, na kratko je ušao u prostoriju, razblaživši miris skupih cigareta i jeftinih razgovora.

Ponovo zagledan u pravcu krpe boje buđi, naručio je još jedno piće, nakon čega je i sam nestao u tami sporedne ulice.


1 Česni Henri „Čet” Bejker Mlađi (1929 – 1988) – američki trubač i pevač, koji se smatra jednom od najpoznatijih i najznačajnijih pojava u istoriji džez muzike.

Foto: Unsplash/Dimitri Bong